Istaknuti virusolog dr Ana Gligić: Ako radite ovo s maskom, izlažete se još većem riziku

Na ulicama u poslednje vreme često možemo videti ljude koji zaštitnu masku nose na podlaktici, pri čemu je deo koji se stavlja na lice prilepljen za ruku, a zatim je nakon kraćeg vremena ponovo stave. Međutim, to je najveća greška koju pravimo:

„Opasno je raditi to po samoj logici stvari“, kaže virusolog dr Ana Gligić koja izričito tvrdi:

„Kada se skine maska, ne sme se ponovo stavljati. Ukoliko se to uradi, virus bez kapljica ima otvoren put do nas. Ne sme se maska dva puta uzeti bez sterilizacije, iskuvavanja ili peglanja“.

Doktorka Gligić takođe napominje da se pre upotrebe maski obavezno moraju prati ruke.

„Maske su propusne za virus jer su njegove čestice mnogo manje od čestica materijala od kojeg je izrađena maska koja nas zapravo štiti od kapljičnog prenosa virusa, odnosno kašljanja ili kijanja“.

Kada se maska nosi na podlaktici, one mogu doći u dodir sa česticama raznih bakterija i virusa, a ne samo kor.na virusa, a pored toga mogu doći i u kontakt sa znojem koji narušava efikasnost ovog zaštitnog sredstva (napomenula je to dr Tereza Marej Amato, direktorka Urgentne medicine „Long Island Jewish Forest Hills“). Ne tako mali broj ljudi, nakon što skine masku, odlaže je u kesu, džep ili torbu, a onda je bez dezinfekcije iznova koristi verovatno rukovodeći se time da je on samo koristi i da lični predmeti koje upotreblja nisu rizični.

Dr Gligić ističe da je upotreba rukavica pozitivna ne samo zato što nas one štite od virusa već i zato što ćemo teže sa njima dodirivati lice nego što to činimo golim rukama.

Izvor: kurir.rs