Ispovest Josipe Filipović koja 40 godina traži brata za koga sumnja da je otet u porodilištu: Glumac mi na prevaru uzeo 3.200 evra za nestalu bebu

Koliko je nerešena afera o nestalim bebama, koja godinama potresa Srbiju, plodno tlo za manipulacije, govori i slučaj Josipe Filipović, koja tvrdi da joj je glumac i aktivista u borbi protiv krađa beba Ivan Miljković na prevaru uzeo više od 3.000 evra obećavši da će naći njenog nestalog brata.

Iako je novac uzeo, umesto informacija o bebi, za koju su davne 1980. lekari rekli da je preminula iako roditelji nikada nisu videli telo, poslao je prazan USB, svesku i fasciklu, pa nestao bez traga, tvrdi Filipovićeva za Kurir.

– Osećam se izigrano! Više od tri hiljade evra moji roditelji i ja smo pre mesec dana poslali glumcu Ivanu Miljkoviću, čoveku koji nas je uverio da će pronaći mog brata, koji je 1980, prema navodima lekara, premiuo. Roditelji nikada nisu videli telo i nikada im nije uručena dokumentacija koja potvrđuje da je moj brat tada prminuo. Hteli su da saznaju istinu, a ponovo su prevareni – ogorčeno priča Filipovićeva, žena koja je „nasela na Miljkovićeve laži“.

Ona objašnjava da je njen brat rođen 19. septembra 1980. u Sarajevu, ali je zbog lošeg stanja prebačen u Beograd, na Institut za majku i dete, gde je, kako su lekari napisali u telegramu, 5. novembra iste godine premnuo. Sada, nakon skoro 40 godina, rešila je da ga pronađe.

– Na Fejsbuku sam našla stranicu pod nazivom „Stop krađi beba u Srbiji“ i pitala za pomoć. Stranicu vodi glumac Ivan Miljković, koji iza sebe ima sličnu priču i uspeo je da pronađe svog izgubljenog brata blizanca. Takođe, igrao je i u filmu „Rođeni oteti“, što mi je dodatno ulivalo nadu i poverenje. Verovala sam mu – objašnjava Filipovićeva, koja s porodicom živi u Njujorku.

Uverio nas je da je započeo istragu, ali je zauzvrat, ističe ona, tražio novac „radi dobijanja potrebnih dokaza i dokumentacije“:

– Govorio je da je započeo istragu, ali da nema dovoljno sredstava da je nastavi. Tražio je da mu pošaljemo 2.200 evra unapred i nešto preko toga kako bi platio stan. Majka i ja smo mu ukupno poslale 3.200 evra, a on je obećao nastavak potrage.

Kada je potraga završena, Josipin otac je doputovao iz Amerike i sa Miljkovićem se sastao u Beogradu, gde je dobio USB navodno sa svim informacijama o sinovljevom sadašnjem životu. Nažalost, USB je bio prazan.

– Odmah sam pozvala Ivana, koji me je ubeđivao da je u pitanju greška i da će poslati poštom sve dokaze. Smirila sam se i poverovala. Posle nekoliko dana kutije su stigle, bili smo presrećni. Ubedio nas je da je našao naše ukradeno dete! Međutim, kada smo ih otvorili, unutra je bila samo jedna prazna sveska i fascikla. Ne mogu da vam opišem razočaranje koje smo tada doživeli – iskrena je žena.

Izvor: kurir.rs