Iskusni pčelar otkrio šta da radite ako vas ubode stršljen, a nemate injekciju adrenalina kod sebe

Ubod stršljena za R.S. (37) iz Crvene gore nadomak Ivanjice bio je sm.tonosan. To je prvi slučaj u Ivanjici u skorije vreme da je ubod insekta imao takav ishod.

Kako u Hitnoj pomoći kažu, problem je što su mnoga mesta toliko udaljena od njih da ne stižu da reaguju na vreme. Pri ubodu insekta reakcija se ne može predvideti, ali svaka sekunda je bitna.

Kako dolazi do anafilatičkog šoka?

Osoba koja je alergična na ujed insekta istog momenta doživljava anafilatički šok. On se može dogoditi i kod osoba koje nisu alergične, ali se ubod dogodio na nezgodnom mestu – u predelu lica i vrata, zbog čega otok izaziva gušenje. Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen, pa u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Šta kada pomoć nije u blizini?

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se pre svega konsultujte s lekarom.

Kako tretirati ubod ako nismo alergični?

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

Aspirin ili andol vam mogu pomoći

Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

Izvor: telegraf.rs