Iris Apfel (97) je najstarija manekenka na svetu: Hrabro korača svetskim pistama (FOTO)

Iris je poznata po svojoj kratkoj, beloj kosi, ogromnim naočarama i gomili nakita, ali i po tome što je bila zadužena za dizajn enterijera Bele kuće i to za vreme devet predsednika, od 1945. kad je nastupio predsednik Truman, pa do Klintonove vladavine. Apfelova se tako pridružila mladim modnim ikonama Gigi Hadid, Žizel Bundšen, Lili Oldridž i Halimi Aden.

– Jako sam uzbuđena. Nikad nisam imala ovako dobrog agenta – rekla je Iris prilikom potpisivanja ugovora, naglasivši kako se ovaj angažman dogodio nenadano.

Ko bi pomislio da ću postati model sa 97 godina – kaže modna ikona.

Inače, dizajnerka svetskog glasa 2005. godine postala je prva živa osoba koja je izložila svoju odeću i pribor u Muzeju umetnosti Metropolitan, na izložbi pod nazivom “Rara Avis (Retka ptica): Irreverious Iris Apfel”. Svet je oduševio dokumentarac o njenom životu, koji je režiser Albert Majzels 2014. objavio na Netflixu, a 2018. godine objavljena je i biografija njenog prebogatog života, koju potpisuje Harper Kolins.

Nedavno je nastupila kao model za Mac Cosmetics i bila zvezda širenja Voga u Italiji, a postala je i najstariji model koji je ikada predstavljen na naslovnici časopisa Dazed & Confused. I kad bi neko pomislio da će napokon otići u penziju i u miru uživati u sećanjima, Iris se vraća na pistu.

Govoreći o tome zašto su je angažovali, direktor IMG Models i IMG Fashion Properties, Ivan Bart kaže kako je Iris ikona stila s neizmjernim talentom.

– Ona zrači kreativnošću i inspiracijom i tako smo uzbuđeni što imamo priliku da istražimo mogućnosti saradnje s njom i pomognemo da se taj talent proširi svetom. Oduševljeni smo time da s 97 godina i dalje dokazuje da su godine samo broj i da ne treba da budu nešto što ograničava – kaže Ivan Bart.

Iris kaže da ju u osvajanju novih poslova prije svega vodi ljubav prema onome što radi, te mogućnost da upoznaje zanimljive i kreativne ljude i uživa u – dobrom provodu.

Izvor: aska.rs