I deca u vrtićima moraju da nose maske, a evo da li i kada treba da nosimo rukavice

Mi smo više puta rekli zašto je bilo zastoja u radu pojedinih laboratorija, a to je zbog velikog broja testiranih pacijenata koji je u jednom trenutku zagušio sistem. Mislim da smo sa današnjim danom uspeli da nadoknadimo sve one testove koji ranije nisu bili obrađeni i da ćemo od sada testove obrađivati u najkraćem roku, odnosno, od 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale probleme – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je saopštio da je Krizni štab doneo odluku da se otvori aplikacija preko koje će svi testirani građani moći da vide rezultate testiranja na kor.navirus.

– Sutra će svi građani koji se testiraju na aplikaciji, moći da dobiju rezultat putem mreže, a sutra ćemo o tome detaljnije – rekao je juče Gojković za vreme obraćanja Kriznog štaba.

Pelemiš je naglasio da i deca u vrtićima moraju nositi maske, samo je potrebno naći odgovarajuće.

– Samo je potrebno da nađu praktičnije maske koje će im biti prijatnije, na koje će moći lakše da se naviknu. Čini mi se da veliki broj građana nosi maske. Ako ovako nastavimo imamo šanse da dobro kontrolišemo bolest. Svi treba zajedno da se borimo.

O ispitima na fakultetima

– Ako se sprovode ispiti moraju se ispuniti svi uslovi. Ako takvih uslova nema, ispiti se ne mogu održavati. Ispiti na fakultetima ne smeju se sprovoditi ukoliko nisu ispunjeni svi epidemiološki uslovi koje je naložio republički Krizni štab, a to su obavezno nošenje maski, distanca i ograničen broj ljudi u prostoriji- kaže Pelemiš, a sa njim se složio i Gojković.

– Apsolutno je neprihvatljivo da se nastava na fakultetu, odnosno u ovom trenutku ispiti, odvijaju, ukoliko je to tačno, bez maski studenata i profesora -rekao je Gojković.

O rukavicama kao zaštiti

– Ne možemo reći da su obavezne, ali su korisne posebno ako idete u šoping. Pranje ruku, nedodirivanje očiju, nosa i usta je ono što sprečava ulazak virusa u naš organizam – rekao je Pelemiš.

Izvor: kurir.rs