Hteli su na put oko sveta, pa su došli na Balkan i oduševili se

Kloi i Džej su mladi par iz Velike Britanije o kojem se danas piše širom sveta. Odlučili su da prodaju sve što su imali i sa svojih 150.000 funti želeli su da obiđu svet, ali onda je izbila pandemija i sprečila ih.

Učiteljica Kloi (27) i njen suprug, informatičar Džej Hamond (28) iz Velike Britanije, napustili su stalni i sigurni posao u februaru prošle godine, a zatim su prodali sve što su posedovali i ispisali sina Olivera (8) iz škole, da bi sa prikupljenih 150.000 funti konačno krenuli u avanturu i ostvarili svoj životni san – put oko sveta.

„Bili smo vrlo mladi kada smo dobili dete i logičan korak nakon roditeljstva bio je da počnemo da štedimo kako bismo obezbedili stabilan dom. Ali nakon odmora u proleće 2019. koji smo iskoristili za istraživanje i upoznavanje istočne Azije, bili smo potpuno očarani „putničkom groznicom“- i odlučili smo da želimo da stalno putujemo, pa je naša želja da kupimo sopstvenu kuću prolongirana za neko drugo vreme.

Ovaj par je narednih godinu dana proveo razmišljajući o tome kako da ostvari svoj životni san. Preselili su se na šest meseci kod Kloinih roditelja kako bi mogli da uštede više novca na konto neplaćanja kirije. Prodali su sve što su imali, osim nekoliko predmeta koji su imali sentimentalnu vrednost, a Džeriju je, kako otkriva, bilo najteže da se zauvek oprosti od svog omiljenog računara i igračaka.

U početku su želeli da prvo posete Aziju, ali njihovi planovi su osujećeni epidemijom korona virusa. Posle nekoliko frustrirajućih meseci zbog „zaključavanja“ u Velikoj Britaniji, odlučili su da putuju barem kroz Evropu.

U junu su krenuli za Italiju, a zatim u Hrvatsku – i u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici ostali šest nedelja. Posetili su Dubrovnik, Zadar, Nacionalni park Krka, a sledeća destinacija im je Grčka i ostrva na kojima planiraju da borave najmanje šest nedelja.