Hrvatski istoričar se oglasio povodom događaja na KiM: Srbi, ne dajte Kosovo ni po koju cenu

Hrvatski istoričar Goran Šarić oglasio se povodom poslednjeg događaja na Kosmetu. On je na Fejsbuku napisao status pod naslovom „Srbi, ne dajte Kosovo ni po koju cenu“. U svom postu istoričar je objasnio zašto je Kosovo važno ne samo za Srbe, već za svakog Evropljanina.

„Kosovo – bitka bez iluzija“ – tako je svoju knjigu iz 1989. naslovio najveći živi hrvatski novinar, Darko Hudelist. On je dobro uočio da uz pojam „Kosovo“, uvijek ide i reč „bitka“. Kosovo je bitka. Bitka koja traje vekovima.

Legenda kaže da su neposredno pre Kosovskog boja upaljene dve sveće. Jedna za cara, druga za caricu. Sveće nisu izgorjele do kraja. Jer Kosovski boj nije bio završen. Izgoreće kad dođe vreme“, piše Šarić na Fejsbuku.

Svaki čovek u svom životu ima onu tačku sa koje nema nazad. Ako nema granicu svog dostojanstva, onda nije čovek. Zato su Srbi u Mitrovici vikali: „Odavde nema nazad!“ Nije bilo ni 1999. kad je sila 600 puta moćnija od Srbije jurišala na Kosovo.

„Nema ni sad, pogotovo sad, kad u Velikoj Britaniji vlada nestašica benzina. Kad cela zapadna Evropa strahume hoće li se uskoro tresti od hladnoće. Kosovo je zavet generacija, i isplati se truditi se za njega“, piše hrvatski istoričar na Fejsbuku.

Izvor: kurir.rs