Hrana koju možete jesti noću, a da se ne udebljate

Bez obzira koliko pazite na ono što jedete, dešava se da budete gladni uveče. Nije preporučljivo napuniti želudac uveče, a s druge strane nije dobro i gladan leći.

Evo šta možete jesti u takvim situacijama.

Kokice

Možda ćete biti iznenađeni činjenicom da je kokica jedna od najzdravijih grickalica. Sadrže malo kalorija – oko 122 kalorije po porciji od 30 grama. Kokice sadrže i malo masnoće, a puno vlakana. Zato su pravi izbor kada jedete grickalice.

„To su cele žitarice koje sadrže vlakna koja su dobra za zdravlje probavnih organa“, kaže dijetetičar i nutricionista Karisa Belert.

Šargarepa

Osim što su dobre za vid, šargarepe su idealne za grickanje uveče. Dijetetičar Ejmi Gorin kaže da je ovo povrće dobar izvor ishrane, vitamina A i kalijuma. Takođe sadrži alfa-karoten, za koji se veruje da ima dobar efekat na san. Gorin kaže da je šargarepa dobra za jelo noću jer je potrebno više vremena za žvakanje, a takođe je hrskava i može poslužiti kao zamena za grickalice.

Jogurt

Jogurt je odličan izvor kalcijuma i zato je povezan sa poboljšanjem sna kada ga pijete uveče. Takođe je dobar izvor proteina koji će vas zasititi. I ne samo to, grčki jogurt je bogat proteinima od brašna, koji kada se konzumiraju noću smanjuju osećaj gladi ujutro.

Sir

Sir sa smanjenom količinom masnoće je odličan izvor proteina i plus će ubrzati vaš metabolizam. Naučnici sa Univerziteta u Floridi tvrde da konzumiraju 30 grama proteina oko pola sata pre spavanja, a to može imati pozitivan uticaj na mišiće, metabolizam i opšte zdravlje. Da bi testirali efekat, naučnici su angažovali grupu aktivnih žena u dvadesetim godinama, koje su jele tvrde sireve svake noći.