Gubitak koji vreme ne leči: Šta se sve menja kada ostanemo bez roditelja

Niko nikada nije spreman za trenutak kada ostane bez roditelja. To je udarac koji vam zauvek menja život.

Koliko god mi to ne želeli ni da zamislimo, desiće se jednog dana – ostaćemo bez roditelja. Osetićete da ste ostali bez podrške koju ste imali u svakom trenutku vašeg života. Od tada ćete morati da se naviknete na pomisao da ćete sve probleme rešavati sami. Evo nekih stvari koje se dešavaju kada izgubite roditelja, koje su nam rekli oni koji su to iskusili:

Sada mi je telefon uvek pri ruci. Poslednji put kad sam telefon ostavila u torbi, imala sam propušten poziv od mame. To je bio njen poslednji poziv, a ja se nisam javila.

Prvih šest meseci osećala sam fizički bol po celom telu. Čak sam i povraćala.

Posle odlaska oba roditelja nisam ostala u kontaktu sa celom porodicom. Jednostavno je bilo teško održavati porodične veze, jer je glavna nit koja nas je povezivala prekinuta.

Ne mogu sebi da oprostim što je moj sin retko viđao baku i deku. Obožavali su ga, a moja jedina greška je bila što se nisam potrudila da ga češće viđaju.

Nikada ne krivite roditelje za ono što su učinili ili nisu. Kad postanete roditelj, bez obzira na to koliko godina imate, shvatićete težinu svake reči koju ste izgovorili roditeljima dok su bili sa vama.

Sad shvatam koliko sam nekada glupo provodila vreme, trošila ga na pogrešne ljude, a mogla sam da budem sa roditeljima.

Niko nikada ne razmišlja o trenutku kada će ostati bez roditelja. Umesto da sada razmišljate o tome, pozovite roditelje. Neka pričaju o svim sitnicama koje ih muče ovih dana. Verujte mi, ovi razgovori su lekoviti i za vas i za njih.

Bol zbog gubitka roditelja mogu razumeti samo oni koji su izgubili roditelje. Niko ne može ni da razume kroz šta ste prošli.

Iako kažu da vreme leči sve, u ovom slučaju to nije tačno. Probudićete se jednog jutra i imaćete osećaj da vam se upravo dogodio ovaj veliki i nenadoknadiv gubitak.

Pripremite se za iznenadni napad ljubomore svaki put kad vidite prijatelje kako sede i piju kafu sa roditeljima. To su trenuci koje vi nikada više nećete doživeti.