Grize me savest, uzeo sam suprugu na „prevaru“ – ako joj priznam, brak će se raspasti

Svi u životu grešimo, ponekad svesno, ponekad nesvesno. Ovaj potez povukao sam iz ljubavi prema devojci koja mi je danas supruga.

Možda sam pogrešio, ali pre šest godina svidela mi se jako ta devojka, bila je prijateljica moje sestre. Stalno je dolazila u našu kuću, dodvoravao sam joj se, ali od nje nije bilo nikakve reakcije.

Odlučio sam da platim lokalnu gataru iz našeg mesta, da joj kaže da sam ja njena sudbina i da će biti srećna pored mene. Gatara me je u početku odbijala, ali kada sam izvadio novac pred njom, ona je pristala.

Pošto smo sestra i ja bili nerazdvojni, tačno sam znao kada planiraju da odu kod gatare, jer su redovno odlazile kod nje. Devojke veruju u takve stvari, šta im možete.

Ponovo sam otišao kod gatare da proverim, a ona mi je rekla da je sve prošlo bez problema i da devojka veruje u sve što joj je ispričala. „Ne brini, sumnjaš li u mene, pih!“, rekla mi je.

Od tada je prošlo šest godina, a pre deset dana proslavili smo petu godišnjicu braka, imamo dvoje dece i veoma smo srećni.

Nikada joj nisam rekao šta sam uradio, zato što ne znam kako će reagovati, ali kako vreme prolazi, savest me sve više peče.

Naš srećni brak zasnovan je na lažima, ali ako joj kažem istinu, ona me može napustiti, možda bude toliko ljuta da mi neće oprostiti do kraja života. Ili možda će se samo nasmejati i ne naljutiti na mene.

Zaista ne znam šta da radim. Pokušavam da zaboravim prošlost, ono što sam radio, ali to ne ide tako lako, grize me savest. Imate li saveta, kako biste postupili da ste na mom mestu?

Šta mislite? Da li da joj kažem ili da svoju tajnu sa sobom odnesem na onaj svet? Ako mislite da bih to trebalo da priznam, kada je najbolje vreme za to? Da li je sada, da li nakon dve godine, posle deset godina, kada?