Grčka otvara granicu za ulaz iz Severne Makedonije: Otkrivamo kako će moći da uđu nevakcinisani građani

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) danas je izjavio da će Grčka 14. maja dozvoliti ulazak u tu zemlju i iz Severne Makedonije.

Prihvataće se svi sertifikati o vakcinaciji, bez obzira koja vakcina je u pitanju. Grčka je otvorila granice 19. aprila iz Bugarske, a Seničić kaže da sve ide po planu i da se u Grčkoj mere ublažavaju svaki dan i da će 14. maja i zvanično biti otvorena turistička sezona u Grčkoj.

Nevakcinisanim građanima biće potreban negativan PCR test, kao i sada za one koji ulaze u Grčku preko Bugarske, dodao je Seničić i napomenuo da će kada bude granica otvorena preko Severne Makedonije od 14. maja postojati i alternativa za one koji nisu vakcinisani, a to je i negativan antigenski test.

„U Grčkoj se polako otvaraju restorani, kafići, hoteli i sve što je zatvoreno bilo poslednjih desetak meseci. Očekujemo da bude sve do polovine maja bude onako kako smo naučili i da imamo pristojnu turističku sezonu u Grčkoj“, naveo je Seničić.

Objašnjava da je Grčka bila 8 meseci skoro potpuno zatvorena, pošto su građani mogli da izlaze dnevno samo dva sata, uz slanje sms, ali da se sada popuštaju mere i da su otvoreni restorani, kafići i tržni centri.

Seničić kaže da se ne očekuju tokom letnje sezone u Grčkoj mere drugačije od ovih u Srbiji, a to znači da će se nositi maske u zatvorenom prostoru, držati distanca i slično.

Dodaje da je bilo puno dezinformacija, kako će postojati ograde na plažama, da će morati maske da se nose na plaži itd.

„Biće sve normalno, a to znači da će turisti morati da poštuju mere koje važe i za lokalno stanovništvo“.

Kaže da je Evropska komisija donela neke preporuke i kada je reč o Italiji i Španiji, koje bi trebalo od juna da stupe na snagu. Njima je preporučeno da se prihvataju svi sertifikati o vakcinama, a pre svega oni koje je prihvatila EU, ali svaka zemlja će odlučivati u skladu sa svojim potrebama, dodao je on. Seničić napominje da su Italija, Španija i Franucuska trenutno najzatvorenije zemlje, kao i da se očekuje i njihovo otvaranje.

Izvor: tanjug.rs