Granice u Grčkoj su zatvorene za Srbe jutros u 6 sati i tako ostaje do ovog datuma

Vlada Grčke donela je odluku da od jutros od 6 sati, do 15. jula zabrani ulazak turistima iz Srbije u tu zemlju nakon što se ispostavilo da su veliki broj nasumično testiranih putnika pozitivni na virus kor.na, potvrdio je ministar turizma Rasim Ljajić.

Još uvek se ne zna šta će biti sa uplaćenim aranžmanima turista koji su ovih dana trebali tamo da otputuju, ali je sigurno da oko 24.000 naših turista koji se tamo već nalaze svoja letovanja mogu nesmetano do kraja da završe.

– Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da udju na teritoriju Grčke – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je i dodao da će naši građani, koji su već u Grčkoj, moći da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se potom vrate u Srbiju.

Grčka je jedna od zemalja koja je prva najavila otvaranje granica. Prvi datum o kom se govorilo bio je 15. jun, a onda su usledile komplikacije na granici kada se pojavila informacija da na grčkom graničnom prelazu sa Bugarskom srpskim turistima nije dozvoljen ulazak.

Tada je na terenu turistima iz Srbije, koji su krenuli na letovanje, poručeno je da će moći da uđu 1 jula. I dok su bili zarobljeni na granici, odjednom je doneta odluka da će ulazak u Grčku biti omogućen 15. juna, ali tek posle 23 sata.

Pored opšte pometnje oko datuma otvaranja granica, javili su se problemi i oko samih graničnih prelaza. Naši turisti putovali su preko Bugarske, jer su granice Severne Makedonije bile zatvorene.

Najbrži put do Grčke za srpske turiste jeste upravo preko Severne Makedonije na graničnom prelazu Bogorodica – Evzoni, ae sa njega 1. i 2. jula vraćeno 780 naših državljana, koji su preusmereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahono.

Izvor: blic.rs