Građani Srbije neće moći u Grčku preko Severne Makedonije, granični prelaz Evzoni ostaće i dalje zatvoren

Zemlje članice Evropske Unije u ponedeljak po podne uspele su da privedu kraju neformalne konsultacije oko otvaranja spoljnih šengenskih granica od sutra. Među ambasadorima država članica je, posle dugog većanja po prestonicama, postignuta načelna saglasnost da će građani Srbije moći da putuju u zemlje EU.

Konačna odluka biće doneta danas u podne

Hrvatsko predsedništvo EU ostavilo je sada rok svim državama da se do danas tačno u podne zvanično saglase sa pisanom procedurom, neophodom za konačno donošenje odluke.

Među zemljama kojima bi trebalo da se dozvoli ulazak od srede nalazi i Srbija. Među zemljama iz našeg regiona kojima se očekuje da bude podignuta šengenska rampa nalazi se još samo Crna Gora.

Evropski savet je odlučivao na osnovu prethodne preporuke Evropske komisije da se određenim državama, među kojima su bile i zemlje Zapadnog Balkana, otvori šengenski prostor, jer među njima ima i onih u kojima je situacija bolja nego u nekim zemljama EU.

Ambasadori su većali na osnovu spiska od oko četrdesetak zemalja, ali su, prema dosadašnjim saznanjima, u petak uspeli da postignu saglasnost samo oko 14. Posle toga usledile su preko vikenda dalje konsultacije, jer je bilo nezadovoljnih, naročito onih koji unutar EU zavise od turizma.

Pitanje mera ulaska u zemlju određuju države pojedinačno

Države članice, međutim, i dalje zadržavaju pravo da u ovim vanrednim okolnostima samostalno odlučuju o tome pod kojim će uslovima puštati državljane trećih zemalja na svoju teritoriju. To praktično znači da će pitanje karantina, testova i tranzita i dalje određivati pojedinačno.

Kako se saznaje, članice EU koje ne pripadaju šengenskom prostoru takođe su izrazile želju da se priključe zajedničkoj odluci. To su Irska, Rumunija, Hrvatska, Bugarska i Kipar.

U šengenskom prostoru se nalaze 22 članice EU – Austrija, Belgija, Grčka, Danska, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Češka, Španija i Švedska.

DETALJNO UPUTSTVO ZA LETOVANJE U GRČKOJ:

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za Kurir da će svi turisti koji putuju u Grčku morati da imaju kod, ali da će se tolerisati grupama koje polaze 1. i 2. jula i ako ga nemaju, s obzirom na to da je formular grčka vlada objavila tek ovog vikenda.

– PLF formular se pojavio pre dva dana, a putnici koji će krenuti sutra već kasne sa prijavom. Ipak, imamo informaciju da će im grčki granični policajci izaći u susret – naveo je on i dodao da sve turističke agencije imaju obrazac, ali da oni koji žele sami da putuju, mogu da ga popune na sajtu vlade Grčke.

QR kod ćete dobiti odlaskom na sajt i popunjavanjem upita, gde svi turisti upisuju koje će prevozno sredstvo koristiti, registarski broj vozila, datum ulaska u Grčku i koji granični prelaz će koristiti. Ostavljaju se lični podaci – ime, prezime, pol, broj godina, kao i telefon, imejl adresa i broj pasoša. Neophodno je označiti adresu stalnog prebivališta, kao i onu u kojem ćete boraviti narednih dana, uz naziv hotela ili apartmana. Ukoliko ste u poslednjih 14 dana boravili u inostranstvu, obavezno napisati u kojoj zemlji. Ako letujete sa decom, upit je moguće popuniti i za njih. Na kraju, ostavlja se kontakt osobe kojoj ćete biti dostupni u narednih 30 dana.

– To su uobičajeni podaci koje smo davali na ulazu u Grčku, samo što ga ove godine popunjavamo onlajn. Time je proces pojednostavljen, a izbeći će se gužve i zadržavanja na granici, što je svakako i jedna od mera u borbi protiv pandemije virusa korona – istakao je Seničić.

Podaci upita prosleđuju se jedinstvenom informativnom sistemu na obradu, a putnicima stiže mejl sa QR kodom, koji mogu odštampati ili sačuvati u telefonu, a koji će po dolasku na kontrolni punkt dati na uvid.

Izvor: kurir.rs