Građani, pravo je vreme za kupovinu: Bliži se sezona slava, a cene mesa su sada najniže (CENOVNIK)

Dok je kilogram junećeg buta pre samo nekoliko meseci dostizao gotovo 800 dinara, sada može da se nađe čak i za 700, uglavnom je oko 750 dinara. Svinjetina je sa 500 dinara za kilo buta pala na 440 do 460, dok se na akciji može naći i za 370 dinara.

Razlog za pad cena u mesarama i marketimaje svakako niska cena žive stoke. Cene žive stoke u Srbiji su i dalje ispod cene najjeftinijih cigareta. Na ovom nivou drži ih nemogućnost izvoza svinja u Kinu, odnosno junećeg mesa u Tursku, a cenu bi mogla da podigne predstojeća sezona slava.

Na stočnim pijacama u Srbiji proteklih dana prasad se prodaju po ceni od 160 do 200 dinara po kilogramu žive vage. Tovne svinje težine do 120 kilograma imaju cenu od 130 do 140 dinara, dok je cena tovljenika do 140 kilograma maksimalno do 90 dinara po kilogramu žive vage. Ni po tako niskim cenama, međutim, kako navode trgovci, prometa nema mnogo.

Kako objašnjava dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, glavni razlog pada cene svinja je pojava bolesti afričke kuge i nemogućnost izvoza koji je bio dogovoren sa Kinom. Što se tiče junećeg mesa, usled nemogućnosti izvoza u Tursku, pale su cene i teladi i tovnih junadi.

– Trenutna otkupna cena žive vage tovnih junadi je oko 1,8 evra, ali prodaja i po toj ceni teško ide. To je na pijacama dovelo do pada cene teladi, jer se muška sad prodaju za 45 do 460 dinara po kilogramu, dok su ženska 350, 360 dinara. Cena krave po kilogramu žive vage je 1,2 do 1,3, evra, maksimalno 1,5 evra ako su dobro utovljene – kaže Vujić.

Predstojeća sezona slava, dodaje on, ipak bi koliko-toliko mogla da podigne cenu prasadi i jagnjadi, dok bi na povećanje cena žive vage junadi mogao da utiče ponovni izvoz u Tursku koji se najavljuje ovih dana.

Izvor: srbijadanas.com