Gost recepcionera uhvatio za kravatu: Ugostitelji prete zatvaranjem hotela, a turisti beže iz Budve

Ljubo Rađenović, predsednik Saveta MZ „Gospoština“ poručuje da je situacija izmakla kontroli i da je problem buke ponovo eskalirao, te pozvao Opštinu da konačno reši problem i sprovede ono što zakon propisuje.

– Mi smo u špicu sezone, osećamo da situacija izmiče kontroli i da se problem buke vraća sa početka, kada su građani pokrenuli incijativu… Apelujemo na lokalnu samoupravu da se situacija uvede u zakonske okvire. Ako u narednih 7 dana ne dobijemo jasan čvrst odgovor od Opštine Budva idemo na druge instance. Naša incijativa je jasna, da se prekomerni nivo buke dovede u zakonske okvire, da se omogući dostojanstven život građana Budve, da turisti dobiju dostojanstvene i kvalitetne uslove za boravak. Ovde nema politike, već je isključivo u pitanju ljubav prema ovom gradu, da budemo prava turistička destinacija – kazao je Rađenović.

– Na drugom sastanku od predsednika Opštine Marka Carevića smo dobili punu podršku i napravljen je jasan akcioni plan. Dogovor je da se svako prekoračenje zakonskog nivoa buke novčano sankcioniše prva dva puta, a treći put, ukoliko ugostitelj se ogluši o dogovor da opštinski Sekretarijat za privredu ukine rešenje za rad. Prvih par sedmica imali smo značajan pomak, ali poslednje dve sedmice situacija izmiče kontroli. Imamo direktne izjave načelnika Komunalne policije da nema resursa da situaciju drže pod kontrolom. Nažalost moramo da konstatujemo da više nemamo podršku lokalne samouprave u borbi protiv buke – kazao je Rađenović.

Naglasio je da sve 4 diskoteke na Slovenskoj obali već imaju po 2 kazne, što znači da se došlo do „crvene linije“ te da je na potezu inspekcija.

– Očekujemo da opštinske službe sprovedu u delo ono što je obećano, da im se jasno stavi do znanja da sledeći prekršaj je oduzimanje dozvole. Još jedna je frapantna informacija, da u Budvi nijedan lokal nema dozvolu za izvođenje žive muzike. Znači po informacijama koje smo dobili od Sekretarijata za privredu podneto je 16 zahteva od strane ugostitelja, ali ni jedna dozvola nije izdata – kazao je Rađenović.

Ranko Popović direktor hotela „Aleksandar“ u okviru TN „Slovenska plaža“ izjavio je da je njihov direktno ugrožen od strane diskoteka koje se nalaze u neposrednoj blizini.

– Imamo neverovatne scene, gosti svakodnevno traže premeštaj, ali nažalost i sobe koje su u pozadini hotela i u njima je količina buke nepodnošljiva. U toku dana imamo po deset preseljenja iz jednog u drugi deo hotela. Imali smo pre neki dan nemilu scenu, kada je gost iz Nemačke napao recepcionera, upravo zbog problema buke, lomio je na recepciji i uhvatio je recepcionere za kravatu, moralo je da reaguje obezbeđenje. Svakodnevno zovem dežurnu službu Komunalnu policiju i inspekciju, ali nema pomaka. Mi smo najugroženiji, ako se nešto hitno ne preduzme hotel možemo zatvoriti – kazao je Popović.

Predstavnica kompanije „Dukley hotela“ koji gazduje sa dva hotela sa pet zvezdica i rezidnecijalnim kompleksom vila na rtu Zavala Nina Gujić zatražila je izricanje hitne zaštitne mere i oduzimanje dozvole za rad diskoteka.

– Imamo nepodnošljivu buku od 1. jula, svakodnevne negativne komentare naših gostiju. Već tri gosta su otkazala penthause i traže da napuste naš hotelski kompleks da im se novac vrati – naglasila je Gujić.

Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović ocenio je da postoje opstrukcije opštinskih službi da reše problem buke. On je kazao da je incijativa meštana i ugostitelja potekla da ovaj grada bude bolji.

– Ne želimo da Budva bude prepoznata kao mesto za provod, već grad koji ima mnogo atributa da ponudi turistima od kulturno istorijskih do prirodnih ljepota, a ne buku i haos. Niko ne želi da se muzika ugasi, ali ne treba da bude u urbanim gradskim jezgrima gde pravi haos. Nažalost, crnogorski turizam se pretvorio u mesec dva, omladinski turizam, što nije održivo. Ova godina je pokazala mnoge pobleme, ali je buka jedna od većih problema koja tera ozbiljne goste – kazao je Jovanović.

Načelnik Komunalne policje i inspekcije Darko Čelebić je kazao da ima svega dva ovlašćena komunalna policajca da reše problem buke.

– Katastrofalno je stanje, jer samo dva komunalna policajca da mogu da obavljaju radne zadatke. Dva komunalna policajca su na bolovanju, protiv jednog se vodi disciplinski postupak. Na aparatima dišemo. Tražili smo od određenog broja lokalnih samouprava da nam ustupe određeni broj komunalnih policajaca, ali su nam reli da ne mogu da izađu u susret. Bojim se da ćemo kraj sezone dočekati desetkovani – izjavio je Čelebić.

Izvor: kurir.rs