Godinama radim u Nemačkoj, sada u sve većem broju dolaze naši ljudi, pa želim da objasnim neke stvari

Već 15 godina živim u Berlinu u Nemačkoj, upoznala sam njihov mentalitet i potpuno se prilagodila načinu života ovde. Radim kao medicinska sestra u privatnoj klinici i plata mi je dobra. Suprug je inženjer u IT kompaniji. Dobro zarađujemo. Međutim, ovde društveni život nije ni nalik našem.

Tokom radne nedelje nema kafića, nema odlaska u goste, roštiljanja, druženja … Zna se, opuštanje samo vikendom, pod uslovom da nemate posao poput mog, jer radim za vikend, a slobodni dani mogu da mi se pogode usred radne nedelje, kada moj suprug radi, a deca idu u školu.

Međutim, kada imam slobodan vikend, znamo da odemo u Austriju, Belgiju ili Italiju i opustimo se. Naravno, tu je i godišnji odmor koji koristimo za posetu našim ljudima u Srbiji ili za odlazak na more u Francusku ili Grčku.

Nego, volela bih da se zaustavim na nečem drugom. Naši prijatelji koji su došli iz Francuske ili Italije da rade ovde bili su zapanjeni kako ovde funkcioniše sistem. U Nemačkoj, kada je radnik na poslu, ne radi ništa drugo sem svog posla, on zaista radi. To znači da nema Fejsa, da privatno ćaskate sa kolegama, satima listate Redit ili da držite neki papir i pretvarate se da radite, ako vam se pojavi šef to ne može da vam prođe.

Kultura rada u Nemačkoj zasniva se na intenzivnom fokusiranju na rad, kao i na direktnoj komunikaciji. Takođe, Nemci se retko druže sa kolegama – imaju granicu između privatnog i profesionalnog života. Međutim, od Nemaca možemo mnogo naučiti.

Razdvajanje profesionalnog i privatnog života omogućava uravnotežen život – ostavljanje telefona i računara nakon posla vam pruža mentalni odmor od stresa na poslu i omogućava vam da se sledećeg dana vratite sveži, odmorni sa novom snagom za posao.

I još nešto o njihovom načinu razmišljanja. Njihova filozofija, posebno za one koji rade privatno, jeste da ako odlaze u bar tokom radnog vremena, umesto da rade, trošak im je dvostruk. Potrošili su novac u baru, a nisu ga zaradili tog dana. Nadam se da sam uspela da vam malo približim kako izgleda život u Nemačkoj.