Gledala sam komšiju kako čisti dvorište i odjednom nisam mogao da dišem od onoga što sam videla

Tog dana sedela sam na terasi, pila kafu uz cigaretu i malo uživala dok sam razmišljala šta pre da krenem da radim po dvorištu. A dvorište, bogami, voli mnogo posla. Sa drveća je palo lišće, suvo cveće treba orezati, da se počiste staze …

Sedim tako i gledam kako komšija čisti svoje dvorište. Grabluljom hvata lišće, skuplja li skuplja, rastrčao se po dvorištu. I vrlo brzo, napunio je tri velike crne kese. Skupljao je i osušene grane, uvezao ih u snopove, raščistio je sve sa osmehom na licu i iskreno sam uživala gledajući to.

Odavno mi nije ovako prošlo vreme, sedeći i ne radeći ništa, a zapravo sam iskreno uživala gledajući svog komšiju. Završio je posao, ušao u kuću i posle izvesnog vremena izašao doteran i uputio se prema svom automobilu.

Čim je ušao, njegova supruga je istrčala iz kuće i počela da odvezuje vreće sa lišćem koje je tako pedantno svezao i slagao.

Nisam mogla da verujem šta gledam, duboko sam udahnula i pomislila da će sada da dođe do žestoke svađe i nemilih scena.

Uspela je da prospe jednu vreću, a kada je uhvatila drugu, držeći se za glavu trčao je ka njoj njen suprug. Moje srce je prestalo da kuca.

On je istrgnuo vreću iz njenih ruku i svo lišće se prosulo. Tada ju je zgrabio obema rukama i počeo da je ljubi. Ostala sam otvorenih usta i iskolačenih očiju. Nisam ovo očekivala, plašila sam se da će je gurnuti ili nešto još gore, a on je tako iskreno poljubio, da su mi suze navrle na oči.

Ovo je prava ljubav, bezuslovna – nešto što ja iskreno nikada nisam osetila.

Dakle, ako bih učinila ovako nešto svom suprugu, najmanje što bih dobila bio bi jedan š.mar, a možda i dva …

Provela sam dan gledajući komšije i ništa nisam pipnula u svom dvorištu. Neko vreme su se motali po dvorištu, a zatim su opet skupili lišće i ušli u kuću nasmejani do ušiju.

Razumela bih da su mladi i tek venčani, da imaju po 20 godina ali oni su toliko godina u braku. Iskreno, bila sam i malo tužna nakon onoga što sam videla, pomalo sam i ljubomorna. Volela bih da imam ovakav brak.