Garsonjera od 25 kvadrata na obali mora za 33.000 evra: Srbi sve više kupuju stanove u Trstu

Nakon Grčke i Turske, gde naši građani kupuju stanove, sve više Srba je pohrlilo i u Trst. Razlog za to su pristupačne cene kvadrata. Tamo se po ceni jedne garsonjere u Beogradu (oko 50.000 evra) prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine do 50 kvadrata.

„Gledala sam stan od oko 60 kvadrata u Trstu, kog agencija za prodaju nekretnina ceni na 60.000 evra. Agent za prodaju mi je tokom obilaska napomenuo da je u Trstu sve više naših koji kupuju stanove i apartmane. Samo u zgradi u kojoj sam ja gledala nekretnine ima 5 stanara iz Srbije“, priča za „Blic Biznis“ B. J. koja se na taj potez odlučila po preporuci prijatelja.

Što se cena kvadrata u Trstu tiče, prema podacima tamošnjih agencija za prodaju nekretnina, one se kreću između 1.250 evra do 3.950 evra. Na cene kvadrata u Trstu najviše utiču opremljenost nekretnine, to da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

Garsonjera površine 25 kvadrata, koju smo pronašli pregledom ponude na internetu, prodaje se za 33.000 evra. Ovaj stan namenjen za studente, kako stoji u opisu, kompletno je opremljen i nalazi se na 1. spratu, dok se mali jednosobni stanovi prodaju po cenama od blizu 50.000 evra.

Proces kupovine nekretnine u Italiji

Agencije u Italiji često od kupaca traže pismenu ponudu za kupovinu imovine ali isto tako i da se položi depozit kako bi bili sigurni da ostajete pri kupovini. Na interentu se i toplo preporučuje i advokat ili pravni savetnik kako bi se procedura završila lakše.

Kada se dogovorite sa agencijom, advokat će izraditi preliminarni ugovor ili Compromesso. Ovim ugovorom se ne prenosi vlasništvo, ali se navode svi detalji o prodaji i daje prodavcu vremena da se prikupe sva neophodna dokumentacija pre dogovorenog datuma.

Kupac (koji mora imati italijanski poreski broj) zameni depozit od 20 do 30 odsto kupoprodajne cene u ugovoru, i ovim se bave tamošnji notari.

Nakon Kompromesa (Compromesso), notar priprema konačni ugovor. Kada se taj ugovor potpiše, kupac treba posredstvom notara da uplati ostatak novca koji stoji u ugovoru i sve ostale naknade i poreze.

Naknade i porez izađu na između 10 i 12 odsto kupovne cene nekretnine, i među njima se nalaze porez na imovinu, nagnada za agente, notarske takse, porez na promet i ostalo.

Izvor: blic.rs