Frilenserima masovno stižu i pozivi i rešenja – a cifre idu i iznad 10.000 evra

Četiri meseca nakon što je država krenula u „borbu“ sa 100.000 frilensera u Srbiji, ne stišava se priča oko namere Poreske uprave da im retroaktivno naplati porez, i malih „privrednika“ s druge strane, koji traže da se naplata na planirani način obustavi.

Trenutno stanje je sledeće – država je frilenserima do sada uručila nekoliko desetina poreskih rešenja. U proceduri je i oko 2.000 poziva Poreske uprave, koji će do marta, najkasnije aprila takođe postati rešenja. Država takođe intenzivno nastavlja sa kontrolom rada frilensera, a cilj je, prema planu koji je i sada na snazi, naplata poreza i to retroaktivno za pet godina unazad, sa zateznim kamatama.

S druge strane, Udruženje radnika na internetu ne odustaje od svojih zahteva, a to su: obustava trenutne naplate poreza i pregovori sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom o uspostavljanju realnog načina oporezivanja – a ne onog, kako kažu, koji će im uzeti više od polovine prihoda.

Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su u proseku prihodi frilensera oko 80.000 dinara bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene. Prema njihovoj proceni, čak i da je najmanji dug za porez u pitanju, po najpovoljnijoj neoporezivoj osnovici od 50 odsto, srpski frilenser duguje ozbiljan iznos.

U slučaju da su na primer u jednoj godini u proseku prihodovali 80.000 dinara bruto mesečno, bili bi dužni da za poreze i doprinose uplate u najboljem slučaju oko 270.000 dinara godišnje (2.300 evra).

Za pet godina unazad, koliko država sada hoće da im naplati dug, to bi značilo ceh i veći od 11.000 evra.

Vladimir Ilić iz Petrovca na Mlavi koji je frilenser od 2015. dobio je rešenje na šest miliona dinara. Rešenje glasi na ime prihoda od osam miliona dinara koje je ostvario tokom četiri godine (48 meseci).

S druge strane, iz Ministarstva finansija više puta su poručili da porez mora da se plati. Poruka je i da su spremni da menjaju zakone i da prilagode regulativu aktuelnom trenutku, ali da će se izmenjeni propisi primenjivati u budućnosti, dok se dospele poreske obaveze moraju izmiriti.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se Zakon nije menjao od 2003. godine.

„To da li je neko frilenser ili ostvaruje prihod na drugi način nije pitanje, on je dužan da plati porez. Ono što se jeste desilo je to da u poslednjih nekoliko godina imate sve više takvih ljudi koji primaju prihode iz inostranstva. Po analitici Poreske uprave, taj broj je dostigao kritičnu masu i zahtevao je dodatnu kontrolu. Kako od mene kao ministra očekujete da kažem nemojte da platite porez. Vrlo je prosto – jeste platili ili ne. Ja plaćam, 2,2 miliona zaposlenih plaća, pa što vi ne biste platili“, rekao je Mali.

Izvor: blic.rs