Evo šta zaista znači oznaka „Made in China“ – čitav život smo bili u zabludi

U nedavno objavljenom članku magazina Forbs jasno se ukazuje na to da je Kina kao proizvodna sila od imitatora prešla u kategoriju inovatora.

Prisetimo se izuma koji su nastali u drevnoj Kini.

Iz Kine su nam stigli čajevi, papir, vatromet ali i prva računaljka bez koje danas ne bi postojao ni ovaj portal sa koga čitate tekst.

U četiri najveća kineska izuma ubraja se i kompas kao i tehnika štampe preko pečata i drvenih otisaka koja se formirala znatno pre čuvenog Gutembergovog izuma.

Dakle kompas inovacije zapravo kao da je uvek bio okrenut ka istoku, a od skoro ga najviše možemo osetiti u razvoju tehnologije.

Postoji ona čuvena priča Nila Gejmena o tome šta mu je visoki zvaničnik Kine rekao kada ga je pisac pitao zašto je naučna fantastika u njihovoj kulturi toliko dugo bila osporavana, i kako je došlo do promjene u percepciji.

Rekli su mu da su brzo uvideli da su Kinezi postali specijalci za pravljenje stvari po tuđim nacrtima ali da zaostaju u inovaciji, pa da su vrlo brzo shvatili koliko fintastika, pogotovu naučna, u ljudima budi sposobnost da zamisle druge svetove, a zatim učestvuju u njihovom građenju.

Izvor: espreso.rs