Evo šta Novak mora da uradi da bi prestigao Nadala i dočekao Novu godinu kao prvi reket sveta

Nadalovom predajom polufinala Mastersa u Parizu Kanađaninu Denisu Šapovalovu, šanse Đokovića da Novu godinu dočeka na vrhu su porasle. Međutim, Nole mora još mnogo toga da uradi da bi ispunio taj cilj.

Španac će u ponedeljak svakako preuzeti prvo mesto, zbog anomalije, prema kojoj se bodovi osvojeni prošle godine na ATP finalu oduzimaju pre početka turnira. Novak je 2018. u Londonu stigao do finala, a Rafa nije učestvovao.

Ukoliko Đoković u nedelju peti put osvoji Pariz, dan kasnije će za Nadalom „zaostajati“ samo 640 bodova. Ako ipak izgubi od Šapovalova, razlika će biti 1.040.

Mnogo toga zavisiće i od povrede trbušnih mišića Rafaela Nadala. U slučaju da ga spreči da igra na završnom turniru, Novaku će u Londonu morati da skupi više od 640 ili 1.040 bodova da bi ponovo bio svetski „broj jedan“.

Za svaku pobedu u grupi na ATP finalu dobija se po 200 bodova, za uspeh u polufinalu još 400, a za konačni trijumf još 500. Ukoliko šampion ne izgubi nijedan meč, osvaja ukupno 1.500 poena.

Međutim, ako se Nadal pojavi u „O2 areni“, mnogo će zavisiti od njegovih rezultata. Kada bi on bez poraza stigao finala, osigurao bi prvo mesto, čak i kada bi ga Đoković savladao u završnoj predstavi.

Izvor: kurir.rs