Evo šta možete da uradite i kako da olakšate sebi kad nosite masku na više od 30 stepeni

Temperature postepeno rastu, a nošenje maski i dalje ostaje naša odgovornost, a od pre nekoliko dana postala je i naša obaveza u pojedinim zatvorenim prostorima, poput javnog prevoza, kafića, prodavnica… Zbog visokih tempartura nošenje maske može da postane nelagoda, evo šta predlažu stručnjaci:

Dr Tereza Marej Amato je putujući javnim prevozom do posla na Menhetnu zaključila da maske i vrućina nisu baš sjajna kombinacija.

– Bio je veoma topao dan, meni je bilo prevruće – rekla je direktorka Urgentne medicine jedne bolnice koja uprkos neprijatnom osećaju nije skinula masku.

– Iako znamo da će biti malo neprijatno, zaista mislim da je korist veća od nelagode zbog malo vrućine dok se nosi maska – rekla je Amato.

Problem može da nastane i zbog znoja koji se pojačano luči a koji smanjuje efikasnost maske. Dr Amato savetuje da uvek nosimo rezervnu masku kojom ćemo zameniti onu mokru.

– U savršenom svetu, imali bismo uvek u džepu nekoliko čistih maski, ali znam da je to često nemoguće – rekla je i preporučila da, ukoliko dođe do smetnji sa disanjem prilikom nošenja maski, odemo u hladovinu, distanciramo se od ljudi i nakratko skinemo zaštitnu masku.

Stav dr Amato podržao je i dr Valid Džavejd, šef odeljenja za infekcije i prevenciju u Njujorku koji je rekao da se vir.us i dalje širi velikom brzinom, pa je i tokom vrućih letnjih dana izuzetno važno nositi masku.

Stručnjaci su napomenuli da se maskama prekriju i nos i usta, a ukoliko je disanje otežano kroz pamučne maske mogu se nositi one lakše hiruške.

Stručnjaci se zalažu za upotrebu domaćih višeslojnih pamučnih maski kako bi se zalihe medicinskih sredstava sačuvale za medicinske radnike.

Izvor: zena.blic.rs