Evo šta hemijska sredstva čine organizmu: Deterdžent ostaje na opranom posuđu i ulazi u naš organizam

U nama i na nama u svakom trenutku živi oko 1,5 kilograma mikroorganizama.

Mnogi od njih doprinose našem zdravlju u pozivitnom smislu, štite ga i unapređuju, a najveći broj živi u našim crevima, čineći takozvanu crevnu mikrofloru. Crevna mikroflora se može narušiti stresom, nepravilnom ishranom (previše šećera, premalo vlakana), antibioticima, trov.njem, ali i spoljnim faktorima – u poslednje vreme se govori i o uticaju deterdženata kojima peremo posuđe za jelo.

Deterdženti su verovatno nešto što konzumirate svaki dan, naravno u veoma maloj meri.

Mnoge studije su pokazale da se detedženti nakon pranja nalaze u tragovima na posuđu i da mogu ući u organizam konzumenta već sa sledećim obrokom.

Deterdženti su veoma efikasni u ukljanjanju masnoća i drugih nečistoća jer su im takve fizičko-hemijske osobine.

Ponekad su veoma koncentrovani, i kao takvi su veoma moćni. Pojedini deterdženti za mašinsko pranje posuđa imaju u sebi nekoliko funkcijskih komponenti: za odmašćivanje, za sjaj, za ispiranje, za omekšavanje vode…

Ako samo jedna tableta u mašini za pranje posuđa može ukloniti tolike masnoće i nečistoće, treba postaviti pitanje: šta najmanja, zaostala količina koncentrovane tablete za pranje sudova može uraditi crevnoj mikroflori?Ne zaboravite da su neki preparati za mašinsko pranje funkcionalno višekomponenti i da u sebi sadrže komponente: za odmašćivanje, za sjaj, za omekšavanje vode, kao i antimikrobne komponente.

Pored ovih hemjskih sredstava koja u maloj količini sa lakoćom otklanjaju masnoće, u nekim deterdžentima se nalaze i antimikrobna, antibakterijska sredstva koja sasvim sigurno mogu oštetiti crevnu mikrofloru ako uđu u organizam.

Neka istraživanja su pokazala da su u domaćinstvima koja ručno peru posuđe, deca manje sklona alergijama, upozorava Miroslav Otašević, osnivač sajta „Šta jedem?“.

Moguća su dva razloga za to:

1. Normalni ostaci bakterija na sudovima doprinose jačanju imunološkog sistema.

2. Izbegavanje oštrih hemikalija deterdženata i njihovog negativnog uticaja na mikrofloru creva i zdravlja u celosti.

Neka sredstva sadrže triklozan (triklosan) koji se koristi i kao pesticid. Neki autori smatraju da je kan**rogen i da izaziva mnoge zdravstvene smetnje.

U deterdžentima se nalaze i ftalati koji mogu uticati na endokrini sistem, na reproduktivne sposobnosti i razvoj ploda.

Najbolja preventiva je pranje posuđa blagim sredstvima koja se lako ispiraju.

U svakom slučaju, ako ste se opredelili za intenzivno pranje posuđa jakim deterdžentima, najbolje bi bilo da vodite računa o svojoj crevnoj mikroflori. Redovno unosite probiotike, žive mlečne kulture u vidu jogurta ili kiselog mleka.

Nemojte zaboraviti da se bebe rađaju „sterilne“ i da je prva crevna mikroflora koju beba unese – majčino mleko. Ta crevna mikroflora je prirodna i jedinstvena za svakog od nas. Treba pomoći organizmu da svoju crevnu mikrofloru održava na najbolji mogući način od malena do kraja života.

Izvor: espreso.rs