Evo koliko zaista zarađuju srpski glumci:Miki i Berček uzmu dnevno po 3.000 evra

Glumci, kako tvrdi Mirjana Karanović, snimanju filmove i serije samo za hranu, račune i dobro letovanje.

O glumačkim zaradama u Srbiji neretko se vode polemike, a o trenutnoj situaciji dramska umetnica je iznela šokantne podatke.

– Novac nije najvažnija stvar, možete ga zaraditi na razne načine. Moj kolega Vilem Defo igra u blokbasterima i od tih para finansira svoje pozorište i živi. To može u Americi, a kod nas od para za glavnu ulogu u filmu možete da renovirate pola kupatila ili platite letovanje – rekla je glumica za jedan magazin.

Međutim, daleko od toga da umetnici u Srbiji mogu da od uloga na filmu, televiziji i u pozorištu zarade samo za goli život.

Sagovornik Kurira kaže da poređenje s Amerikom nije dobro, ali da glumci u Srbiji nikad nisu više radili.

– Honorari su ostali isti kao i pre nekoliko godina, ali se više snima. Paralelno rade po tri projekta. Dan snimanja za neko renomirano ime nije ispod 500 evra – objašnjava jedan od vodećih domaćih producenta koji je insistirao na anonimnosti, a sarađivao je s glumcima svih generacija.

Dvojica najplaćenijih domaćih glumaca su Predrag Miki Manojlović i Aleksandar Aca Berček, koji po danu snimanja uzimaju do 3.000 evra. Mlađi glumci Andrija Milošević i Miloš Biković imaju manju dnevnicu, ali zarađuju više jer se bave produkcijom i snimaju TV reklame.

Kada bismo pravili listu top 10, na njoj bi se našlo mesta i za Sergeja Trifunovića, Srđana Žiku Todorovića, Nikolu Koju, Vuka Kostića, Nikolu Đurička, Mirjanu Karanović, Dragana Bjelogrlića, Andriju Kuzmanovića, Natašu Ninković i Nebojšu Dugalića. Bjelogrlić producira sam svoje projekte, pa njegova zarada nije samo od glumce.

– Pojedine produkcije uvele su sistem plaćanja honorara na mesečnom nivou. Reč o serijama sa mnogo epizoda, tzv. sapunicama, gde igraju debitanti za nekoliko hiljada evra mesečno – zaključuje naš sagovornik iz sveta sedme umetnosti.

Za razliku od filma i TV, gde su honorari poslovna tajna, u pozorištu je stvar transparentnija. Plata glumca u stalnom angažmanu je od 50.000 do 80.000 dinara, koliko imaju dramski umetnici sa statusom prvaka. Honorarci nisu te sreće, pa zarade po izvođenju od 2.000 do 30.000 dinara.

Izvor: kurir.rs