Evo ko će morati da ima odgovornu osobu za sprovođenje epidemioloških mera – Srbija dobija kovid redare

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti kovid 19, između ostalog, donesena je i odluka da od danas svaki uslužni objekat mora da ima odgovornu osobu za sprovođenje epidemioloških mera.

Njihovo radno vreme ostaje do 23 sata, kao i do sada, ali su propisane striktne mere – obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Kovid redari će biti obavezni u svim poslovnim, uslužnim prostorima koji imaju više od dva zaposlena.

„Moguće je da osobama, koje su na radnom mestu, a koje su inače savesne i odgovorne, u nekom trenutku popusti pažnja. Upravo zbog toga je potrebna kontrola i za to će biti zadužen redar, rekla je prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na današnjoj konferenciji za medije.

Ona je objasnila da se to na primer, ne odnosi na kioske, ili prostore gde je jedan zaposleni, već na sve objekte koje imaju više od dvoje zaposlenih.

„Ne treba mere da posmatamo sa aspekta kažnjavanja, već da nam donesu korist“, rekla je ona.

Izvor: kurir.rs