Evo kako kod lekara i koja su pravila koja morate poštovati u Domu zdravlja

Prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, k0vid ambulante pri domovima zdravlja nastaviće da rade za sve one koji imaju respiratorne infekcije i tegobe – Svi pacijenti će se tamo prvo javljati kako bi se procenilo da li je u pitanju kor*na ili nešto drugo ukoliko imaju ovaj simptom.

Umesto dosadašnjeg radnog vremena ambulatni koje je bilo do 22 sata svakog dana, oni će raditi kraće, te će ovakvi pacijente primati do 17 sati svakog dana.

Ono što će raditi duže, prema rečima Ministarstva zdravlja to su ambulante u domovima zdravlja namenjene za sve ostle bolesnike – prvenstveno za dizanje uputa i hitne slučajeve.

– Nakon ukidanja vanrednog stanja domovi zdravlja će raditi normalno, kao i pre vanrednog stanja do 20 sati. Hitni slučajevi će dolaziti bez zakazivaja, a ostali uz zakazivanje pregleda kod izabranih lekara – kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Lekari opšte prakse još uvek nisu obavešteni kako će se raditi u narednom periodu, što kažu da je razumljivo, budući da ima još dosta pacijenata po k*vid bolnicama.

– Već je bilo dosta pacijenata sa zahtevima da im se zakažu specijalistički pregledi u bolnicama, ali tako nešto još uvek nije moguće dok god su bolnice u koje upućujemo prvenstveno namenjene za pacijente sa kovid infekcijom. Znaćemo sve u narednom periodu tako da pacijenti treba da se strpe još nekoliko dana – kaže lekar opšte prakse u Domu zdravlja Zvezdara Branka Grujić.

Ono što je najvažnije, i dalje se zahteva od pacijenata koji dolaze u regularne zdravstvene centre da se pridržavaju svih mera zaštite.

Izvor: kurir.rs