Evo kako da preživite zimi ako ostanete zavejani na putu: Ne krećite na put bez sveće, konzerve i upaljača

Prvi savet je da ne ne krećite na put, a posebno ne vodite malu decu sa sobom, stare osobe i trudnice ukoliko je bilo kakva vremenska nepogoda najavljena.

Ali ne, mi uvek imamo nešto važno, neodložno, nemamo vremena da sačekamo u kafiću ili pumpi da prođe oluja. Za zimske uslove potrebne su i zimske gume. Kada se desi da ste zavejani pomoć stiže tek posle više sati jer potrebno je organizovati dolazak, okupiti ljude i na kraju spasiocima je potrebno da vas lociraju a i da kamionima za izvlačenje neko očisti put do zavejane kolone, navodi se u savetu IPO Srbija.

Drugi savet je da vam rezerovar bude pun. Ne krećite na put zimi bez punog rezervoara. Gorivo će vam trebati da održavate temperaturu u kolima.Osobe koje žive u krajevima koje mogu pogoditi snežne oluje, a i oni koji kreću na put u takve krajeve trebalo bi u svojim kolima da imaju i zimski paket za slučaj opasnosti koji sadrži:

Tople, nepromočive rukavice. Tanko ćebe ili foliju koju spasioci koriste za održavanje telesne temperature a koja se spakuje u kutiju manju od kutije cigareta i košta kao boks istih. Konzervu, upaljač i sveće za slučaj opasnosti. Sveća u konzervi proizvodi dovoljnu temperaturu u vozilu da se ne smrznete. Rasklopivi ašov. Baterijsku lampu. Flašu vode i grickalice.

Ako ste kojim slučajem ostali zavejani ukoliko vam radi mobilni telefon poozvite pomoć odmah, pošaljite vašu lokaciju. Ukoliko je više osoba u vozilu koristite jedan telefon, ostale isključite, trebaće vam jer se baterije na niskim temperaturama dosta brzo prazne. Kada se jedan isprazni onda uključite sledeći.

Naš savet je vozilo držite upaljeno svakih sat vremena 10-15 minuta. Tako će vam gorivo potrajati a nećete se smrznuti. Ukoliko sneg konstantno pada, povremeno izađite iz vozila i oko auspuha obavezno sklonite sneg da vam se izduvni gasovi ne bi grupisali oko automobila i ulazili u njega. Nikada ne napuštajte vozilo ukoliko niste u blizini nekog drugog skloništa.

Spasioci će uvek pre naći automobil na ucrtanom putu nego vas zalutale negde u šumi. Ključni savet je da ne smete zaspati, naročito ako ste sami u vozilu. Pevajte, pričajte sami sa sobom, čitajte nešto. Ukoliko zaspite velika je verovatnoća da se nećete probuditi.

Malu decu utoplite: Ukoliko su deca crvena u licu a koža im je hladna to su prvi znaci hipotermije kada telesna temperatura spadne ispod 35 stepeni. Slab plač i slabo tiho jaukanje takođe. Kod odraslih osoba se javlja drhtavica, težak govor, spora ritmika, gubljenje, odsutnost, konfuzija. Zenice mogu biti nereaktivne. Bitno je takve osobe ne polivati toplom vodom, ne tresti ih i slično. To sve može dovesti do ubrzanog pulsa koji može čak dovesti i do infarkta. Sa osobama u takvom stanju se ponaša lagano. Tople obloge se stavljaju samo na grudi ili prepone nikako na šake ili stopala.

Izvor: iposrbija.rs