Evo kako da najlakše proverite da li je potrebno da kupujete nove zimske gume

Zima nam je pred vratima, a to znači da je došlo vreme da svi vozači polako krenu da menjaju letnje gume na kolima za zimske, tačnije, zakon u Srbiji propisuje da od 1. novembra svi vozači na svojim kolima moraju da imaju zimske gume.

Ako nemate puno vremena za detaljnu posetu vulkanizeru kako biste proverili u kakvom su stanju vaše zimske gume, ovi testovi će vam pomoći da utvrdite da li će uspeti da izdrže celu zimu.

Indikatori trošenja šare na gumi

Brz i lak način da proverite u kakvom je stanju guma jeste da obratite pažnju na indikatore trošenja šare.

U pitanju su linije napravljene od tvrde gume koje su bočno poređane unutar šare.

Kada su indikatori debljine 1.6 milimetara – onda je potrebno zameniti gumu jer više ne pruža potrebno prijanjanje po snegu i ledu.

Nivo potrošenosti pre zime

Ako je dubina šare manja od 4.8 milimetara pre početka zime, guma najverovatnije neće izdržati celu sezonu, ili 10.000 kilometara.

Svi koji ipak planiraju da iskoriste ove gume jer misle da će tako uštedeti novac, na kraju mogu da prođu mnogo skuplje ako im auto prokliza.

Ipak, ne traju sve zimske gume podjednako.Gume za sneg traju duže od onh za led.

Test sa novčićem

Ovo je klasičan test/trik koji će vam pokazati da li će guma izdržati celu zimu. U prorez gume ubacite metalnu kovanicu od 5 dinara i ako vidite vrh nosa, to znači da guma neće preživeti celu zimu, ili 10.000 kilometara.

Sprečite prerano trošenje gume

Pravilno naduvane gume će smanjiti njihovo trošenje i uštedeti gorivo.

Proveravajte pritisak guma jednom nedeljno ako prelazite puno kilometara, ili jednom mesečno ako auto koristite samo za gradsku vožnju.

Izvor: telegraf.rs