Evo da li ćete imati problema na granici ako idete u Grčku 1. ili 2. jula bez popunjenog onlajn obrasca

Za sve one koji krenu 1. i 2. jula u Grčku neće biti problem ukoliko ne stignu da popune novi obrazac koji mora da bude star 48 sati i predstavnicima Jute kolege iz Grčke obećale su da će to uvažiti, kaže direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija (Juta).

Turisti koji u Grčku 1. jula dolaze avionom, morem ili kopnom, moraće da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u tu zemlju na osnovu kojeg će dobiti poseban bar kod (QR).

Aleksandar Seničić objašnjava da se radi o davanju uobičajenih podataka i da se ovog puta to radi onlajn.

„Biće malo problematičan taj ulaz i popunjavanje formulara s obzirom na to da je ovo novo i da za putovanje 1. ili 2. jula već kasnimo 48 sati, ali imamo uveravanja od kolega iz Grčke da to neće biti problem za grupe koje krenu na put tada i da će biti tolerancije za to“, rekao je Seničić.

Kako je navedeno, ne dobija se odmah QR kod već povratni mejl koji je elektronski generisan, a u narednih nekoliko sati stiže i QR kod koji je personalizovan i dovoljan za svakog ko popuni formular.

Seničić kaže da za Tursku, Egipat, Tunis i Španiju nema posebnih protokola i da se uzorkovano testiranje sprovodi u svim ovim zemljama. Ističe da do sada rezultati nisu pokazali da ima pozitivnih kao i da niko od putnika nije u karantinu.

Izvor: tanjug.rs