Epidemiolog Predrag Kon: Uvešćemo karantin ako se ovo desi, a evo i kada se očekuje poboljšanje

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mere osim karantina, a zamena za zaključavanje je nošenje maski.

– U toku čitavog juna vi.rus je zabeležen kod 854 osobe, a kod 108 u julu. U 11 vrtića bilo je pojave ko.ida, kao i u tri privatna obdaništa, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 dece. Takođe kor.na je utvrđena kod 58 osoba iz 18 radnih organizacija. U gerontološkim centrima u Beogradu obolela su četiri zaposlena, a u Gradskom centru za socijalni rad tri.

Od 12. juna do 4. jula 647 u ljudi je testirano u Studentskoj poliklinici – 303 je pozitivno. Više od četvrtine bilo je u privatnom smeštaju, četvrtina u domovima, i ostali imaju stalno prebivalište u Beogradu.

– Institucije moraju da u potpunosti preuzmu svoj posao. Epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i postoji nekoherentnost izjava koje se više ne mogu tolerisati. Epidemiološka situacija u Beogradu se još pogoršava, očekujemo poboljšanje krajem nedelje.

Dr Kon je dodao da ako svi nosimo zaštitne maske nema mogućnosti da dođe do slučajne infekcije.

– Virus se sigurno prenosi kapljično, dok je aerogeno moguće samo u specifičnim uslovima. Intenzitet prenošenja je zaista visok u uslovima povišene temperature – kazao je Kon.

On rekao da je normalno da epidemiolozi i članovi Kriznog štaba nemaju svi isto mišljenje, te da neki žele da se izdvajaju.

– Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka to da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja – rekao je Kon.

On je istakao da oni koji su zaraženi moraju da se izoluju.

– Očekujem smirivanje situacije ako građani shvate da su maske najvažnija stvar. Za nedelju-dve mogu da se vide efekti.

On je kazao da je podneo inicijativu premijerki Ani Brnabić i šefu epidemiloške sekcije Srpskog lekarskog društva.

– Ja sam na kraju radnog veka i nemam nikakve zadrške. Mene ne interesuje politika. Svako treba da radi svoj posao kako najbolje zna i ume i da to usmeri protiv vir.sa.

Kako je naveo, odgovor na tu svoju inicijativu očekuje tek za meec dana.

– To znači da sam razočaran našom brzinom – rekao je Kon.

Kon je govoreći o ljudima u samoizolaciji rekao da ne možemo da se oslonimo na svest građana.

– Trenutak za karantin je kad pukne zdravstveni sistem – rekao je Kon.

Kako je dodao, ne veruje da će doći do uvođenja karantina, ali “insistiranje na maturama, ne može da razume”.

Izvor: kurir.rs