Epidemiolog Predrag Kon: Procenat zaraženih se smanjio, ali je najznačajnija ova stvar

Epidemilog, član Kriznog štaba i doktor Predrag Kon, rekao je da se starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima preporučuje da izbegavaju korišćenje gradskog prevoza, ukoliko su u mogućnosti.

Napomenuo je da je najvažnija lična odgovornost i da je izuzetno zadovoljan kada je u pitanju funkcionisanje gradskog prevoza.

– To je sasvim dobra situacija, nema preteranih gužvi. Ne mislim da će ih biti neko vreme. Što se tiče kafića, nije jednako ponašanje građana u svom centru grada i na periferiji. To mi saopštavaju moji prijatelji. Uglavnom je u najsuvljem centru Beograda nešto gušću smeštaj. Čak i to nije toliko strašno. Evo i ovde na Dorćolu, vidim da se uglavnom poštuju te mere. Osim nekad kad se nađu neka društva, pa budu na jednom mestu u kafiću, ali to nije uglavnom opšta pojava – pojasnio je doktor Kon.

Epidemiolog se takođe osvrnuo i na poslednje podatke o broju zaraženih:

– Svakako je 95 obolelih značajna brojka, ali vi*us je prisutan. Ne možemo govoriti da je sve gotovo sve dok je vi*us tu. Tek kada bude 28 dana nula onda možemo da kažemo da epidemije više nema. Kada redovno bude ispod jedan odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih, to će biti sporadični slučajevi. Potom ćemo imati neki dan nula, pa će se ponovo pojavljivati sve dok se ne desi da 28 dana nemamo zabeležene slučajeve.

Izvor: srbijadanas.com