Epidemiolog Predrag Kon: Naviknimo se na nošenje maski, na jesen stiže jači udar – ovo može da potraje i dve godine

Procenjuje se da bi epidemija ko.onavirusa u Srbiji mogla da traje i dve godine jer se intenzitet širenja ne smanjuje. Građani opravdano brinu za sopstveno zdravlje, a stručnjaci procenjuju obim i predviđaju dalje kretanje epidemije. U danima koji su pred nama očekuje se opadanje broja novozaraženih.

Uprkos visokim temperaturama sa kojima se susrećemo ovih dana, a širenje zar.aze samo će se pojačati kada se više vremena bude provodilo u zatvorenom. Koliko meseci koji tek dolaze mogu da donesu još veće probleme svedoči i strategija države da pojedine zdravstvene ustanove budu na „rezervnom položaju“…

Stav medicinske struke je da zasad nije potrebno zatvaranje Srbije, ali ukoliko se uvedene mere ne budu poštovale, slede mnogo veće restrikcije, uključujući i zabranu kretanja. Oni procenjuju da će krajem naredne nedelje doći do opadanja broja novozaraženih.

Prvi na udaru ograničenja bio bi glavni grad. Ulazak i izlazak iz grada bio bi strogo kontrolisan i opravdan samo zbog preke potrebe. Ovako restriktivnim merama protiv epidemije borile su se Kina i Italija, sprečavajući ulazak i izlazak ljudi iz epicentara zaraze.

Druga opcija je uvođenje policijskog časa, koji će biti samo krajnja mera. Pominje se čak i mogućnost krnjeg zaključavanja, koja bi se odnosila na zatvaranje ulica samo u večernjim i noćnim satima.

– Viru.s nam je jasno poručio da nema sezonu i da visoke temperature ne sprečavaju njegovu aktivnost – rekao je dr Predrag Kon.

– Uveren sam da je njegova moć širenja ista kao i na početku epidemije. Razlika je samo što sada imamo mnogo veći broj testiranih, a do juče nismo imali nikava ograničenja u okupljanjima, već samo savete struke o neophodnoj zaštiti. Zato je vrlo bitno da se naviknemo na nošenje maski, ne samo u narednih 15 dana, na koliko su uvedene obavezujuće mere, već mnogo duže od toga, da bismo jesen dočekali spremni.

Mnogi su polagali nade u stvaranje kolektivnog imuniteta. Međutim, nedavni podaci nacionalne studije pokazuju da antitela na koronu ima svega 6,4 odsto građana.

– Uveren sam da je taj procenat sada negde oko 10 odsto. Do jeseni on možda može da dostigne i 20 procenata, ali to nije dovoljno i zato nam je neophodna disciplina. – kaže dr Kon.

Doktor Kon naglašava da je verovatnoća za širenje virusa snižena na svega jedan procenat ukoliko svi građani nose maske:

– Kada pojedinac nosi masku u okruženju u kojem je drugi nemaju, on je zaštićen samo 30 odsto. Zato, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih.

Izvor: novosti.rs