Epidemiolog Predrag Kon: Karantin ostaje – Stariji od 65 godina mogu napolje na svoj rizik

Nakon ukidanja vanrednog stanja, zamisao je da stariji od 65 godina sami procenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji, koji će i dalje redovno biti dostupni, izjavio je član republičkog Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

„Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi“, rekao je emidemiolog Predrag Kon.

Predrag Kon je rekao i da nakon ukidanja vanrednog stanja ostaje na snazi karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana, ali da će se takve odluke razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

„Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata“, rekao je Kon, koji je dodao da ne očekuje masovne letove i dolaske u Srbiju, sve dok se mere i protok ljudi ne usklade na međunarodnom nivou.

O predlogu Vlade Srbije Narodna skupština treba da se izjasni na prvoj narednoj sednici, za koju se očekuje da će biti sazvana u sredu, a u tom slučaju vanredno stanje bi zvanično moglo da prestane da važi od četvrtka.

Izvor: kurir.rs