Epidemiolog dr Radmilo Petrović: Virus ostaje u vazduhu čak i do 36 sati

Poznati srpski epidemiolog dr Radmilo Petrović izjavio je da koro.avirus jeste primarno kapljična infekcija, ali da se i te kako može preneti vazduhom.

– Kada neko kija, kašlja, peva, hrče i govori glasno, on izbacuje iz respiratornog sistema kapljice raznih virusa i bakterije, pa tako i koronavirusa, koje su obavijene sa sluzi. Tih mikorčestica se izbacuju na 1.000 u jednom kijanju, recimo. One najkrupnije padaju na pod, srednje krupne idu do dva metra i otuda ono insistiranje na fizičkoj distanci od dva metra. Međutim, one najsitnije dugo ostaju u vazduhu, lebde satima i zadržavaju se u prostoriji i do 36 sati – rekao je doktor Petrović i objasnio:

– Vazdušne struje zatim raznose ta kapljična jezgra. Onda neko ko je kašljao ili kijao izađe iz prostorije, a posle sat-dva ta kapljična jezgra se sasuše i mogu da zaraze svakog sledećeg ko uđe i udahne ih. Nakon više sati, sedimentiraju na ravne površine, stolove, nameštaj, stolice i tu žive i do 24 sata, dok na drvenim površinama žive i 36 sati, a na jednoj čaši i do 30 sati. Svako ko to dotakne može da se zarazi. Virus je toliko rasprostranjen i sve je potencijalni izvor zaraze. Jedini način da se zaštitimo je da nosimo maske i da često peremo ruke, kad god dodirujemo nešto nepoznato ili gde nismo sigurni da je sve dezinfikovano. Ne savetujem paljenje centralnih klima kako virus još više ne bi cirkulisao.

Izvor: kurir.rs