Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević: Evo koje zaštitne maske treba da nosimo, smanjuje se mogućnost zaraze ispod jedan odsto

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je da je nošenje zaštitnih maski i te kako važno za sprečavanje prenošenja virusa.

– U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne nose – i do 70 odsto – rekla je doktorka.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne – verovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osetljiva osoba – verovatnoća je manja od jedan odsto.

– To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije. To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku – dodala je doktorka Darija.

Od sutra će biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru u Beogradu, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

Gostujući u sinoćnoj emisiji „Hit tvit“, dr Kisić je navela da su svi stručnjaci govorili o drugom talasu na jesen, jer su se nadali, i na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO), da će toplo vreme pobediti ovaj virus.

„Nadali su se da će virus da ode na godišnji odmor i da će se vratiti u oktobru. Zapravo, virus nikada nije nestao, uvek je bio u cirkulaciji. To što smo se mi nadali i SZO da će vremenske prilike da utiču na njega i da će ga u.iti toplo vreme, to se nije desilo“, rekla je Kisić.

Podseća da su mere u sprečavanju zaražavanja i širenju virusa ostale iste i da su jednostavne – nošenje maske i držanje fizičke distance.

„Ističemo svi da o ovom virusu ne znamo ništa, da je on velika nepoznanica za čitav svet, ali je pokazano da preventivne mere, koje su nam na početku izgledale banalno, spasavaju od zaražavanja“, navela je Kisić.

Upravo od tih mera kojih će se pridržavati svaki pojedinac, dodaje ona, zavisi intenzitet virusa u cirkulaciji.

„Ako bismo se tako ponašali 14 dana, taj virus bi nestao“, navodi Kisić.

Izvor: kurir.rs