Entoni Godfri: Grešite i jedni i drugi, Tesla je Amerikanac – evo kako je reagovala Ana Brnabić

Američki ambasador Entoni Godfri jutros je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla izjavio nešto što je izazvalo veliku reakciju srpske javnosti.

„Znam da je Srbe najlakše naljutiti ako drugi kažu da je Nikola Tesla njihov po rođenju! Žao mi je, on je Amerikanac! Ne po rođenju nego po svom izboru. Pre nego što me gađate pokvarenim jajima podsetiću da smo mi Amerikanci ponosni na naslednike u SAD bilo da imaju japanske, meksičke, srpske korene“

On je novom avionu u floti Er Srbije poželeo srećan put i miran let.

Premijerka Ana Brnabić nasmešila se očima u trenutku kada je ambasador Godfri govorio o Tesli.

– Nikola Tesla je poštovao američko državljanstvo ali nikada nije negirao da je u srcu Srbin – zaključio je Godfri dodavši da on lično ima niz imena i predloga ko bi sve mogao da se nađe na repu nekog od aviona flote Er Srbije – Pupin, Čarls Simić, Marina Abramović, a o košarkašima iz Srbije, rekao je, da i ne govori.

– Posebna je čast kada pogledam rep ovog aviona… Lepo ga je ispratiti u moj rodni grad Njujork… Njime su se prošlog proleća i Amerikanci odavde vratili kući u vreme početka pandemije… Er Srbija nam je u proteklih godinu dana bila od životne važnosti – dodao je Godfri podsetivši da su se mnogi Er Srbijom vratili svojim kućama.

Godfri je izrazio zadovoljstvo što je na avionu lik Nikole Tesle za kog kaže da je simbol odnosa SAD i Srbije. Naveo je da je Tesla simbol inovacije, istrajnosti i značaja obnove i novih početaka.

– Te reči najbolje opisuju 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije i te reči treba da nas vode dalje u građenju zajedničke budućnosti, rekao je Godfri u obaćanju novinarima na aerodromu u prisustvu premijerke Ane Branbić.

Izvor: kurir.rs