ENGLESKI MEDIJI ŽESTOKO NAPALI RAFU I NOVAKA: Ima boljih načina da zaradite milion dolara!

Potencijalni egzibicioni meč između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, zakazan za 22. decembar u Saudijskoj Arabiji, izazvao je veliku buru u svetskoj javnosti.

Dvojica najboljih tenisera na svetu našli su se pod velikim pritiskom zapadnih medija, koji traže da njih dvojica otkažu meč koji treba da se igra u Džedi zbog ubistva novinara disidenta Džamala Kašogija.

Kašogi je brutalno ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, a sumnja se da je naručilac ubistva princ te zemlje Mohamad bin Salman, što bi značilo da je sama država odgovorna za smrt Kašogija.

Srbin i Španac su danima i nedeljama na udaru zapadne štampe, pa se tom trendu pridružio i novinar „Gardijana“ Kevin Mičel. On je u svojoj kolumni podsetio na sličan slučaj od pre skoro 40 godina.

„Od mnogih ispada Džona Mekinroa koje je izgovorio tokom igračke karijere, omiljeni ostaje njegov odgovor zašto je odbio da sa Bjornom Borgom igra u Južnoj Africi koja je tada bila pod aparthejdom“, počinje Mičelova kolumna i zatim nastavlja:

„Imam boljih načina da zaradim milion dolara“, rekao je tada Mekinro.

Te 1980. godine milion dolara je bilo poprilično veliki podsticaj za prekid međunarodnog sportskog embarga u Južnoj Africi, dodaje se u tekstu.

„U to vreme, taj meč je vredeo kao sada 10 miliona dolara, možda i više, ali sam ja ponosan što sam doneo takvu odluku. Rekao sam sebi: ‘Da, u pitanju je neverovatno velika svota novca, ali postoji razlog zašto ti je nude – zato što hoće da te iskoriste u propagandne svrhe’. Imao sam 21 godinu i mogao sam to da zaradim. Nisam želeo da budem pijun u celoj situaciji i zbog toga se ponosim. Bilo je pogrešno. Odluka nije bila tako teška. U to vreme mi nije bio potreban toliko prljav novac i mislim da je to jedna od boljih odluka koje sam doneo u karijeri“, rekao je Džon Mekinro.

Mičel upoređuje tu situaciju sa sadašnjom.

„Možete li zamisli tada da, 38 godina kasnije, Nadal (kojem kao i Mekinrou 1980. nije preko potreban novac) i Đoković (ista situacija), daju sličan odgovor u gotovo istim okolnostima. Ipak, do ovog trenutka odgovor je – ne“.

Mičel je podsetio da je Nadal izjavio kako je „svestan da se tamo desilo nešto veoma loše, ali da ima obavezu od pre godinu dana da igra u Džedi“, a preneo je i Đokovićeve reči da se „uvek trudio da bude apolitičan, kao i da je potrebno da dođu do još informacija kako bi doneli racionalnu odluku“.

Izvor: kurir.rs