Emir Kusturica objasnio: Bolje je da muškarac pročita knjigu, nego da ide na depilaciju

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica posetio je ovogodišnji Sajam knjiga gde je na tribini „Pismo=glava“ govorio o svim temama vezanim za knjigu, umetnost, ali i film.

Odmah nakon ovog govora profesor Emir Kusturica je odgovorio i na par pitanja našeg portala.

Pričali smo pre svega o knjigama i umetnosti, jer je razgovor vođen na Sajmu knjiga, zato smo ovaj razgovor, za sada očistili od drugih tema.

Profesore, šta mislite kakvu ulogu čitanje knjiga danas ima u Srbiji?

– Bolje je da muškarac pročita knjigu i da bude pametan i mangup, nego da ide na depilaciju, pa da to čupaš, lupaš, trpiš i vičeš: „Kukala mi majka“. Sve to čovek danas radi da bi bio moderan, ali lakše je uz knjigu.

U svom govoru istakli ste da Vam smeta kada se u Srbiji govori o izdavaštvu Republike Srpske kao izdavaštvo iz dijaspore, jeste li i vi onda pisac iz dijaspore?

– U Srbiji se prvenstveno govori političkim jezikom, zato da bi se zadovoljile komšije i da se one ne bi uvredile. Zbog toga zaboravljamo sve što je srpsko, zato nam je Republika Srpska dijaspora, a ne naša. Kao da se tamo ne piše i ne govori srpskim jezikom.

Snimili ste tolike filmove, a i napisali knjige, šta je to što spaja knjigu i film?

– Metafora je to što te dve umetnosti spaja i prožima. One se mogu miriti i gledati kao jedno.

Profesor bio je nagrađen gromoglasnim aplauzom nakon svog govora, a mnogi posetioci Sajma knjig želeli su da im se potpiše na knjigu ili da se fotografišu s njim.

Izvor: espreso.rs