Džabe brišete aplikaciju FaceApp, ako ste je koristili, nema vraćanja

FaceApp je postala viralno popularna aplikacija jer omogućava korisnicima da vide kako izgledaju u starosti. Međutim, ako želite da koristite ovaj zabavni program, morate omogućiti pristup vašim ličnim podacima na koje aplikacija ima pravo da koristi.

„Ako izbrišete aplikaciju, to jednostavno znači da je ne možete koristiti, ali ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke“, rekla je Chen King, direktorka Centra za privatnost Pravnog fakulteta Univerziteta, za CNN. Dodala je da kompanija ne zna da ste izbrisali aplikaciju i zato nije upozorena da bi trebala izbrisati vaše podatke.

Neke kompanije, uključujući FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da podnesu zahtev za brisanje njihovih podataka iz baze podataka. Ali ostaje nejasno koliko vremena treba da tehnička služba registruje vaš zahtev.

Na primer, Facebook navodi da je potrebno devedeset dana da sistem registruje brisanje i prestane da koristi vaše podatke. On u stvari ne poseduje vaše materijale (slike, snimke, itd.), Ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Nadležni organi propisuju obaveze kompanija u vezi sa zaštitom podataka korisnika. Zakoni Evropske unije usvojeni u maju 2018. godine značajno su pooštrili kriterijume za zaštitu ličnih podataka.

Advokat Melisa Breke napominje da je politika privatnosti FaceApp-a generička, što ostavlja dodatni prostor za zabrinutost. Čak i kada podnesete zahtev za brisanje podataka, kompanija ih često ne može tehnički ukloniti.