Država razmatra olakšice za sve građane koji imaju kredite: Obustava u otplati kredita tri meseca

Kako će država pomoći građanima koji imaju kredite u bankama trenutno je jedna od tema u Nemanjinoj 11. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tražiti od komercijalnih banaka moratorijum. Odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana. Što bi bila dobra vest za više od milion dužnika u Srbiji.

Nakon što je Vlada donela odluku da penzionerima odloži plaćanje računa za februar, mart i april. Jedna od mogućih mera koju bi mogla da donese jeste i zamrzavanje rata kredita tokom tri meseca. Ona bi se odnosila na više od milion građana koliko ih u Srbiji ukupno ima zajmove u bankama.

Bilo da su u pitanju keš, potrošački ili stambeni krediti. Svi oni ukupno su se zadužili za 963 milijarde dinara. Od čega su polovina gotovinski krediti.
Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže da bi u ovom slučaju moratorijum značio potpunu obustavu u otplati kredita tokom tri meseca.

„U tom slučaju klijenti ne bi plaćali ništa tokom tog perioda, ali onda se postavlja pitanje ko će bankama nadoknaditi tizgubljene prihode. Na kraći period, kao što je 3 meseca, banke bi verovatno mogle da se snađu i da pokriju gubitke, rekao je Grubišić za „Blic Biznis“.

Podaci u Srbiji ukazuju, inače, da muškarci u petoj deceniji najčešće uzimaju bankarske zajmove i da je takvih u ukupnoj zaduženosti oko 20 odsto. Zanimljivo je da i najviše žena u tom dobu ima kredit .

Najmanje kredita uzimaju građani starosti od 70 do 80 godina, kao i oni najmlađi, ispod 30 godina.

Ubedljivo najviše se uzimaju keš krediti, a koriste ih oni koji imaju između 60 i 70 godina, a slede krediti za refinansiranje koje najviše koriste građani starosti od 40 do 50 godina.

Izvor: blic.rs