Država frilenserima ponudila otpis kamate i otplatu na 10 godina – ne važi za izdavanje stanova, kockanje i kriptovalute

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je Vlada Srbije izašla sa više nego fer i korektnom ponudom za rešavanje pitanja plaćanja poreza za frilensere u prethodnom periodu, time što je predložila da dug, bez obračuna kamate, plate na 10 godina.

Mali je precizirao da se predlog Vlade o plaćanju obaveza na 10 godina ne odnosi na one koji su izdavanjem luksuznih vila ili kockanjem na internetu zaradili ogroman novac, za koje navodi da u svakom slučaju moraju da plate sve ono što duguju svojoj državi.

Mali je za Tanjug rekao i da je Vlada Srbije pri tome spremna, a to je danas i predložila frilenserima, da se zaustavi izdavanje svih rešenja za sve one koji nisu svoje poreske obaveze izmirili u proteklom periodu do donošenja novog zakona.

To znači, objašnjava, da bi bilo zaustavljeno izdavanje rešenja i svi postupci koji su trenutno u toku sve do usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana, što je planirano već tokom aprila ove godine.

„Imali smo nameru da pomognemo i izađemo u sustret, da pružimo ruku onima koji su zaista ugroženi. Izašli smo sa predlogom da, bez obračuna kamata, da im zaboravimo kamatu, da im damo mogućnost da smanje svoje obaveze i da isplate na deset godina ili 120 mesečnih rata“, kaže Mali.

Namera je, kaže, da se izađe u susret ugroženima koji prehranjuju svoje porodice u pogledu plaćanja poreza iz prethodnog perioda.

„To je naš predlog. Mi ćemo svakom građaninu Srbije dostaviti taj predlog, sa svima koji imaju problem ćemo razgovarati. Nadam se da će najveći broj, ako ne i svi frilenseri, prihvatiti ovaj poziv, ovu pruženu ruku i ovu mogućnost koju daje Vlada“, rekao je Mali.

Smatra da je ponuda Vlade Srbije više nego fer i više nego konkretna i da je usmerena ka tome da se izađe u susret onim koji nisu iz raznih razloga plaćali svoje poreze i doprinose u proteklom periodu.

Naveo je i da država ni na koji način neće izlaziti u susret onima koji su izdavali luksuzne nekretnine i zarađivali ogroman novac kockanjem preko interneta.

„Ni na koji način nećemo izlaziti sa ponudama prema njima, osim da moraju da plate državi sve ono što duguju“, zaključio je Mali.

Građani koji su proteklih pet godina zarađivali preko interneta izdajući svoje stanove, kuće, apartmane i tako ostvarili prihod iz inostranstva – neće imati mogućnost da odlože svoj poreski dug po modelu koji je Vlada Srbije danas ponudila frilenserima. Isto važi i za one koji su trgovali i posredovali u trgovini kriptovalutama, ali i za one koji su se kockali „onlajn“, tačnije – ostvarili iz inostranstva dobitke od igara na sreću koji nisu u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

Da reprogram poreza i doprinosa ponuđen frilenserima ne važi za one koji iz inostranstva prihoduju od izdavanja nekretnina, kockanja i kupoprodaje kriptovaluta upravo su obelodanili Poreska uprava Srbije i Ministarstvo finansija. Oni su, stavljajući obaveštenje frilenserima na svoje internet sajtove, pozvali radnike na internetu da regulišu svoje obaveze.

Na ovaj korak su se odlučili, kako je istaknuto u saopštenju Vlade Srbije „s obzirom na to da predstavnici Udruženja radnika na internetu nisu prihvatili pomenute predloge“.

Podsetimo, ranije danas neuspešno su okončani pregovori države sa predstavnicima frilensera.

Država je, konkretno, frilenserima ponudila obustavu kontrole od strane poreznika i naplatu poreza i doprinosa na prihode koje iz inostranstva ostvaruju radnici na internetu do usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana. Izmene ovog zakona će se, tvrde u Ministarstvu finansija, usvojiti do maja ove godine, što je rok koji se navodi i na sajtovima ministarstva i Poreske uprave.

Dalje, visina obaveze frilenserima utvrđuje se rešenjem Poreske uprave i taj iznos plaća se u ratama u periodu do 10 godina.

Predviđeno je da se priznaju normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda. To, najjednostavnije rečeno znači da se od prihodovanih 100 evra, oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra čini poresku osnovicu.

Predviđen je i otpis kamate, ili kako je to na sajtu Poreske uprave rečeno: „Kamata na prethodno nastale obaveze se ne obračunava za period do donošenja rešenja Poreske uprave“.

„Predlog Vlade Srbije ne odnosi se na prihode od izdavanja nepokretnosti, posredovanja i trgovine kriptovalutama, dobitaka od igara na sreću koji nisu ostvareni u skladu sa Zakonom o igrama na sreću“, ističe se u obaveštenju i dodaje da će radnopravni status za fleksibilne oblike rada biti uređen posebnim zakonom.

Frilenseri, pak, nisu zadovoljni ponuđenim rešenjem. Smatraju ga – potpuno neprihvatljivim.

Tako navode predstavnici Udruženja radnika na internetu koji su učestvovali u pregovorima, jer – predstavnici Vlade nisu, kako ističu, usvojili zahteve i argumente udruženja da se problem reši na obostranu korist.

„Ne vidimo da su iskazali ni minumim razumevanja za probleme koji su sami izazvali dogogodišnjim nečinjenjem, a potom naprasnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koju su pošteno radili i izdržavali se, dok oni nisu radili ništa. Mi sa našom borbom nećemo i ne možemo stati. Pozivamo sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade, na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda“, navelo je Udruženje i najavilo objavu narednih koraka.

Izvor: rs.n1info.com