Država daje subvencije za električna vozila: 5000 evra za električni auto, 3500 za hibrid

Trend vožnje električnih automobila polako stiže i na srpsko tržište. Od prošle godine, tačnije od 12. marta 2020. godine, za kupovinu električnih vozila država daje subvencije koje iznose i do 5.000 evra, a rok ističe za otprilike 4 meseca, tačnije 1. novembra ove godine.

Za nov električni motocikl subvencija iznosi 500 evra, a za hibridna putnička, laka teretna vozila koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu 2.500 evra. „Plug-in“ hibridni automobili se subvencionišu sa 3.500 evra. Najviše para za subvencije se daje za nabavku potpuno novih električnih automobila, čiji motor isključivo koristi struju. U ovom slučaju subvencije iznose čak 5.000 evra.

Prema rečima Aleksandre Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, samo prošle godine je prodato oko 800 vozila na električni pogon, ali u ovoj grupi ima i vozila koja nisu prepoznata od strane subvencije.

Šta je električni automobil, a šta hibrid?

Ovakav model automobila podrazumeva da koristi struju za pokretanje. Ne troši gorivo, več se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon. Automobili na električan pogon bili su popularni krajem 19. i početkom 20. veka, dok ga nije potisnula masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin.

Sa druge strane hibridi imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizelnog motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova.

Izvor: blic.rs