Država daje nove subvencije za turistički promet a ovo su uslovi

Ministarstvo turizma danas je objavilo obaveštenje o načinu na koji turističke agencije mogu da iskoriste državne podsticaje za organizovani turistički promet u Srbiji, u vrednosti od sedam do 50 evra po gostu.

Za državnu podršku agencije će se prijavljivati na osnovu Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Srbije, koju je donela vlada.

Pravo na subvencije imaće turističke agencije organizatori turističkog putovanja, registrovane u Srbiji, koje imaju propisanu licencu.
Subvencije će se dodeljivati po osnovu organizovanih dovođenja grupa domaćih ili stranih turista, kao i organizovanih dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa, odnosno međunarodnog korporativnog događaja u čijoj realizaciji korisnik subvencije nastupa kao lokalni agent i organizuje uslugu smeštaja i još najmanje dve usluge.

Ovu vrstu pomoći mogu da očekuju domaće agencije koje kao lokalni agent učestvuju u realizaciji kada strana turistička agencija organizovano dovodi grupu stranih turista.

Na subvencije mogu računati i agencije – lokalni agenti prilikom organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa ili korporativnog događaja i to za organizovanje dela takvih događaja.

Iznos sredstava državne subvencije zavisi od osnova po kom domaća agencija ostvaruje pravo na subvenciju, broja ostvarenih noćenja, a u nekim slučajevima i od vrste prevoza i zemlje iz koje strani turisti dolaze, kako se navodi u saopštenju Ministarstva.

Izvor: blic.rs