Druga uvek zna da je druga, a prva se zavarava da je prva: drugoj se sve može, a prva mora

Druga nikome ništa ne garantuje. Druga daje samo svoje vreme i neke druge sitnice koje joj znače zadovoljstvo. Isto to uzima nazad. Ni manje ni više.

Eeeee, ta zloglasna DRUGA. Kroz života je naučila da ona prva je – žirant u banci, da pere gaće i čarape, rađa i odgaja decu, kuva, ide tamo gde ne želi ali mora sa istim žarom, misli da mora – ono što ne mora , izlaže se pogledima i ocenama, pozira za fejs kada je na godišnjem odmoru, očekuje rođendanski poklon, dan zaljubljenih, 8. mart, godišnjicu, kupuje poklone za rođendane i godišnjice …

Sve to druga ne mora da radi. A i ne treba. I ne radi. Od nje se to ne očekuje.

Druga uživa kada ona to poželi. Bez spremanja, fotografisanja, izlaganja pogledima. Nije toliko zahtevna.

Druga nikome ništa ne garantuje. Ona daje samo deo svog vremena i neke druge sitnice koje joj znače zadovoljstvo. Ona isto to uzima nazad. Ni manje ni više.

Druga ne postavlja pitanja. Njoj nisu potrebni odgovori. I druga ne odgovara. Drugu nije briga gde je, s kim je, zašto je tamo. I zašto nije. Drugu zanima samo kako sebi da udovolji.

Druga ne ugrožava nikoga, ne meša se, ne zanimaju je tuđi životi. Nju ne zanimaju ni tuđi izbori i tuđe muke.

Druga nije psihijatar koji je tu da sluša o tuđim problemima. I da jeste, ne radi posle radnog vremena. Druga je tajna. Za nju znaju samo krevet i zidovi. I hotelska soba.

Druga nije upisana u imeniku, zbog prve. Prva zna da bude opasna ako otkrije drugu, često zna da bude opasna i posle druge, ali ne po njega bez kojeg druge ne bi ni bilo.

Često je ova druga duže u njegovom životu od prve, što samo po sebi ne znači ništa. Ponekad druga i prva rade zajedno.

Ponekad su komšinice, a ponekad kumice. Ponekad prva šiša drugu. Ili druga frizira prvu. Druga uvek zna o čemu se radi i na čemu je.

Druga se ne nada, nema iluzija, ne sanja. Druga živi opuštenije od njega, jer ona nikoga ne laže.

Druga nikome ništa ne govori. Hi hi hi! Druga vas ne vara. Druga se ne raspravlja. Jer nema o čemu da se raspravlja. Ne postoji razlog.

Ne mora da se igra kockicama da bi se zabavila. Drugoj je lakše nego njemu. Drugu ne zanima prva, zato što zna svoje mesto. Druga ne želi da bude na mestu prve.

Druga nikada neće nešto učiniti da prva sazna za nju. Ako se ipak tako nešto dogodi, on je isključivo odgovoran.

Postojanje prve garantuje drugoj sve što hoće i sve što je zanima. Druga je sebi uvek prva. Druga nije samo njegova druga. Druga nikada neće biti prva.

Ni njemu, ni bilo kome drugom. Jer ona to ne želi da bude. Ne sviđa joj se. Zna da ne mora. I sve joj se može. Druga uvek zna da je druga. Prva uvek misli da je prva…hihihi prva.