Drakonske kazne za vlasnike pasa: Ako ovako šetate psa, preti vam kazna od 20 000 dinara

Vlasnici pasa, kao i bilo koja osoba angažovana da ih šeta, u obavezi su da ljubimce izvode na povocu. Ovo pravilo jedino ne važi u posebnim parkovima za pse kojih u Beogradu ima ukupno 21.

„Pas se može puštati sa povodnika da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to u vremenu od 22:00 sata do 09:00 sati sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno u vremenu od 20:00 sati do 10:00 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena (s tim da se u neposrednoj blizini škole pomenuti vremenski period ograničava do 07:30 časova sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana)“, navode iz Sekretarijata za poslove komunalne policije i dodaju:

„Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine u kome se nalazi uređeno dečije igralište, a opasni psi se na pomenutim površinama mogu izvoditi od strane punoletnog lica koje je dužno da psa izvodi na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci“, upozoravaju komunalci.

Za nepoštovanje propisanih zabrana i dužnosti držaoca životinje komunalni inspektor, odnosno komunalni milicionar izdaje prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna u iznosu utvrđenom kaznenim odredbama Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

Izvođenje pasa na javne površine grada Beograda je regulisano „Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda“. Za vlasnike pasa, koji svoje ljubimce izvode na javne površine grada bez povoca, ukoliko su u pitanju opasni psi i bez zaštitne korpe, predviđena je kazna u iznosu od 20.000 dinara“, naglašavaju iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Izvor: alo.rs