Dragica Nikolić svu imovinu i novac iz fondacije prebacuje na kućnu adresu

Supruga bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić izmenila je statut fondacije „Dragica Nikolić“ kako bi, u slučaju gašenja, sva sredstva prenela na svoje udruženje Zavet, čije je sedište gotovo istog dana preselila na kućnu adresu.

Naime, ona je nedavno izmenila statut fondacije i praktično pripremila teren da se sva sredstva fondacije sliju na udruženje Zavet, kojim jedino ona upravlja i koje je, gotovo istovremeno, u registraciji preselila na svoju privatnu adresu, to jest stan na Novom Beogradu koji je bračni par Nikolić kupio pre deset godina za 400.000 evra.

Udruženje za obnovu i očuvanje kulturne i umetničke baštine Zavet, kako glasi puno ime Dragičine organizacije, aktivno je od 2011, a od 2012. i dolaska Nikolića na vlast povećavalo je iz godine u godinu svoje prihode za više od čak 200 puta. Od januara 2013, paralelno s udruženjem, radi i fondacija tadašnje prve dame Srbije, kroz koju je, kako se ranije hvalila osnivačica, za prve tri godine rada prošlo više od 10 miliona evra. Donatori u obe ove organizacije do danas nisu poznati, uprkos pritiscima javnosti da se otkriju. Uz konstantnu netransparentnost, najveći problem ovog privatnog dobrotvorstva je to što je bilo čvrsto skopčano s kabinetom predsednika Srbije, pa je fondacija u početku rada čak bila registrovana na adresi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Iako je kroz Zavet prolazilo znatno manje novca nego kroz fondaciju, oba projekta Dragice Nikolić beleže iste trendove u visini prihoda pre, za vreme i posle predsedničkog mandata njenog supruga. Zvanični finansijski izveštaji pokazuju da od 2016, kada je Nikolić izašao iz Andrićevog venca, za humanitarni rad njegove supruge stižu sve mršavije donacije. Agencija za privredne registre upravo je objavila poslednje finansijske izveštaje ovih organizacija za prethodnu godinu, a oni to još jedanput potvrđuju.

Fondacija je 2019. od donacija prihodovala 21,7 miliona dinara, a 2018. uspela je da prikupi 39,1 milion dinara. Ovi iznosi su zanemarljivi kada se u obzir uzme da je u „zlatno doba“ na ime Tomislava i Dragice Nikolić znalo da se slije i do 409 miliona dinara, koliko je zvanično zabeleženo u 2014. godini. Drastičan pad prihoda ostvaruje i Zavet. Tako je sa 14,5 miliona, koliko je prihodovalo pre pet godina, ovo udruženje prikupilo tek 290.000 dinara prethodne godine.

Tomislav Nikolić nije bio raspoložen da razgovara o poslovima svoje supruge, pa je na svako naše pitanje o fondaciji ponavljao:

– Ništa vas ne razumem. Ne znam o čemu pričate.

Izvor: kurir.rs