Dr Tiodorović ljut na estradne zvezde: „Niko nije tražio dozvolu za koncerte i utakmice“

Epidemiolog i član Kriznog štaba, dr Branislav Tiodorović je ocenio da jedina mera koju Krizni štab može da donese sada je da „preseče“ održavanje raznih muzičkih manifestacija estradnih zvezda, na kojima se ne poštuju epidemiološke mere.

„Moje mišljenje je da je sednica već trebalo da bude održana. Mi iz medicinskog dela štaba smo stalno u kontaktu. Ljudi očekuju da će nešto novo da se desi ako se sastanemo. Na šta misle? Da sve zatvorimo? To ne dolazi u obzir. Da skratimo radne vreme? Ni to neće proći. Da bude policijski čas? O tome niko ne razmišlja. Nema spasonosnog rešenja bez vakcinacije. Sigurno je da postoji odgvoornost Kriznog štaba koji mora da bude speman da trpi kritike, ali tu je i odgvoornost lokalnih samouprava o čemu niko ne govori“, rekao je Tiodorović.

On ističe da je velika odgovornost uprava u rukama lokalnih samouprava jer im niko nije zabranjivao da donose svoje odluke.

„A za koncerte estradnih zvezda treba poštovanje svih mera i odluka štaba. Niko je nije tražio, a koncerti su održani. Tamo je bilo na hiljade ljudi. Niko nije tražio dozvolu ni za održavanje odbojkaške utakmice pred 25.000 gledalaca. Nemam strah da to javno kažem. Treba reći da i da su se Ministarstvo prosvete i Institut „Batut“ trudili da uspostave mere u školama, ali su neke stvari prevaziđene odavno. Ne može da se čeka sedam dana da bi se procenila situacija u školi i sprovele mere. Birokratija nas ubija“, rekao je dr Tiodorović.

Po njegovom mišljenju glavni problem što narod neće da se vakciniše.

„Mi smo davali adekvatne predloge na vreme. Pa već dva meseca pričamo da je neophodno uvesti propusnice i tražimo da se one uvedu. Ali, za takvu odluku je potrebna saglasnost Vlade Srbije. Treba biti objektivan. Ovo sve od početka liči na političko prepucavanje. Gadim se toga. Samo stižu neki nerealni zahtevi. Evo, na primer u Novom Pazaru traže da im se izgradi bolnica a gotovo niko u tom mestu ne nosi masku, idu na okupljanja, svadbe i proslave sa velikim brojem ljudi, neće da se vakcinišu…“, obrazložio je dr Tiodorović.

Izvor: politika.rs