Dr Srđa Janković: Dve nove mere se razmatraju – Virus ima potencijal za veću snagu

Imunolog Srđa Janković kaže da nam preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom, ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

„Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine“, naveo je član Kriznog štaba.

Virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

„Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom“, naveo je dr Janković.

Takođe navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje vrusa unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

„Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen“, naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, korona virus, jeste nepredvidiv ali da i „mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji“.

Dodao je da će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja 2 nove mere.

„To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost.. Kada je situacija dimnamična više je bitan sam tok epidemije neko neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da „skrenemo reku“ u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatiljiv“, zaključio je on.

Izvor: rts.rs