Dr Predrag Kon otkrio da će se razmatrati radno vreme: Pooštravanje mera sve izvesnije – Sutra zaseda Krizni štab

Nova sednica Kriznog štaba na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, kao i eventualno pooštravanje mera biće održana sutra u 8 sati. Doktor Predrag Kon rekao je juče da će se raspravljati o radnom vremenu i okupljanju.

– Jedno je vezano za radno vreme, a drugo za okupljanje. Mi imamo na snazi da nema dozvole okupljanja, pa se ipak ljudi okupljaju, o tome će se pričati – rekao je on.

On je dodao da će se po pitanju radnog vremena tražiti najpovoljnije rešenje za Beograd, ali i za Srbiju.

Da je povećan broj novozaraženih poslednjih dana i očekivan jer stižu posledice praznika i produženog vikenda, najavio je i dr Branislav Tiodrodović.

– Stiuacija je ozbiljna, ali moramo da sačekamo šta će se desiti sledeće nedelje. Tada ćemo i imati sliku šta se dešavalo proteklog vikenda na skijalištima tokom prazničnih dana.

Nedavno je i direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović upozorio je da bi, ako se situacija pogorša moglo da dođe do poštravanja mera.

– Razmišlja se, ako situacija nastavi da se pogoršava, da se eventualno zatraži pooštravanje mera, pre svega skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata – rekao je dr Stevanović.

Da nema ništa od popuštanja mere potvrdio je i dr Mirsad Đerlek.

On je rekao da je siguran da na sutrašnjoj sednici neće doći do popuštanja mera, a da li će doći do pooštravanja, zavisiće od današnjih rezultata i kakva će biti situacija s brojem novozaraženih.

– Mi moramo zaštititi zdravlje ljudi. Ne može vakcina sama da pobedi, moramo svi zajedno – rekao je Đerlek.

On je dodao da će kor0na sigurno trajati još nekoliko godina, da neće biti u obliku u kome je sada, kao i da je cilj je da se spusti na nivo sezonskog gripa.

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović takođe je juče govorila o pooštravanju mera te apelovala da svako od nas primeni lične zaštitne mere.

– Maske su sastavni deo našeg ponašanja i našeg načina zaštite od prenosa. Još je virus prisutan u zajednici. Naročito se ispoljava posle određenih okupljanja, posle nepoštovanja mera – rekla je Jovanovićeva.

Kon je naglasio da je „policijski čas prošla tema“, te da je za tu meru potrebno mnogo vremena i truda.

– Sam policijski čas je prošla tema, ali radno vreme jeste tema – naveo je Kon i dodao:

– Mi smo sve upozoravali, rekli smo da je rizik produženi vikend, boravak na raznim zimovanjima, da trba da se drži distnaca i da je svako ko ode u povećanom riziku. Čak i posle raspusta je uočeno da su dece koja su bila na zimovanjima donela virus – naveo je dr Kon.

Izvor: kurir.rs