Dr Predrag Kon o početku školske godine: Vakcinisani da idu u školu, nevakcinisani onlajn – oglasio se i ministar prosvete

Odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino je logično rešenje koje vidim za početak školske godine. Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi, rekao je epidemiolog prim. dr Predrag Kon.

– Iako je preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije dece starije od 12 godina. Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina – pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće.

Ovu odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih.

I u Izraelu je to dokazano – kad se javi epidemija, kolektivni imunitet je uspešan samo kada je vrlo visok broj vakcinisanih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci – da se bolest menja i postaje daleko blaža.

Prema njegovim rečima, mlađe od 12 godina treba da reši Ministarstvo prosvete, a najverovatnije će biti da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno.

Prema njegovim rečima, nema ništa protiv stimulacija za mlade da se vakcinišu, ali da bi mladi promenili mišljenje, treba s njima razgovarati.

– Imam utisak da to baš niko neće, počev od prosvetara. Pa čak i čitavo društvo stoji po strani i gleda šta će biti, sa strategijom „valjda neće“. Ali za to sad nemamo vremena, sada treba snažno i aktivno insistirati na vakcinisanosti prilikom formiranja kolektiva. Lično ne vidim drugo rešenje. Da li se to zove obaveznost, da li je u sukobu s Ustavom ili ljudskim pravima… Te etičke dileme davno su rešene u mnogim zemljama, kao i u svakoj državi SAD.

– Tako bi trebalo da bude, ali se to u ovom trenutku ne vidi. To su političke odluke u kojima je javno zdravlje izdvojilo svoje mišljenje. Namerno kažem javno zdravlje jer je daleko šire od kriznog štaba. I svaka strukovna organizacija u zdravstvu, i u Srbiji i u svetu, a ne mislim tu na sindikalce, za obaveznu je vakcinaciju i odvajanje vakcinisanih u kolektivima, a ne samo Krizni štab. Šta može nekoliko ljudi da uradi ako društvo ne želi da prihvati naučne dokaze?! Alternativa je da se na svakih 48 do 72 sata testiraju nevakcinisani, što je kod nas bilo rečeno, ali je odbijeno, čak i ako bi bilo besplatno.

S tim u vezi oglasio se ministar prosvete Branko Ružić, koji je izjavio da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu na onlajn nastavi.

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju u zemlji. Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji s Kriznim štabom. U svakom trenutku prioritet su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih – izjavio je za Ružić.

Nova školska godina, koja počinje 1. septembra, najverovatnije će početi kao i prethodna. Deca od 1. do 4. razreda ići će u školu, dok će stariji osnovci i srednjoškolci ići na kombinovanu nastavu.

Izvor: telegraf-rs